2013-05-20

Backyard Brew Bomble Bee 17

Bild: Carlsberg Sverige.
En av de öl som kommer till Systembolaget 1 juni är från Carlsberg Svergiges projekt Backyard Brew, det är en amerikansk pilsner på 4,7 % som humlats med den lite udda kombinationen Saaz och Williamette: Bomble Bee 17.

I pressmaterialet beskrivs ölet som ”en humlearomatisk pilsner med en uppfriskande beska som vi kallar Hop-Struck Pilsener”.

Färgen är guld (7 EBC, databladet anger 16, undrar om vi använder samma skala?), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt. Det sjunker sakta och lämnar lite rester på glaset.

Doften är rätt så lätt med lite engelska och tyska humletoner. Marsipan, gräs och färsk humle. Godisaktig sötma och en underlig ton av färsk fisk (ja jag har ett rent glas).

Smaken är maltig med rena söta toner, lätt till medelstor beska och aningar av kola och beska örter. Humletonerna för tankarna till hö och torkade blommor. Medelstor kropp (knappt). Den gräddiga eftersmaken har en växande konstgjord sötma (sackarin, billigt godis) och lite blommig grön humle. Vitt bröd i avslutningen.

Kolsyran är medel till stark, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

Fastän den här ölen marknadsförs som väldigt besk (33 IBU, tja…) så tycker jag snarare att den saknar beska för att hålla stånd mot sötman och de blommiga och ganska dova humletonerna.

Nja…

Betyg: 2,83. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment från juni 2013. Pris: 11:90 för 330 ml (denna burk var ett varuprov). Bäst före: 29NOV13.

10 kommentarer:

 1. Kanske är Carlsberg/Brutal Brewing inspirerade av AB-Inbevs uttalande Stella Artois rejäla efterbeska. ;)

  SvaraRadera
 2. Synd,hade hoppats på att denna öl skulle skilja sig från Carlsbergs övriga söta öl då dom i marknadsföringssnacket nämner att ölet är menat att vara torrt likt en (tysk) pilsner. Minns att jag blev väldigt besviken på deras Falcon Pilsener då när det begav sig, den var inte heller vad jag skulle kalla för en pilsner i tysk stil (vilket jag fick intrycket av att det var avsett att vara) utan snarare en vanlig svensk halvsöt ljus lager.

  Nåväl, jag ska ge den en chans iaf när den släpps, kanske blir jag positivt överraskad.

  SvaraRadera
 3. Syveränt god:-)!

  SvaraRadera
 4. Grymt god att dricka välkyld en varm sommardag. Inte så bitig o läytydrucken men ändå karaktär. Kommer helt klart att köpa igen.

  SvaraRadera
 5. Den är en öl i min smak..Good

  SvaraRadera
 6. Sjukt god. En låda i plastflaska följer med i husvagnen.

  SvaraRadera
 7. Mycket god både som törstsläckare och till mat (gillar den tjeckiska saaz humlen) 4.7%

  SvaraRadera
 8. Har idag slutat brygga denna goda öl. 😥

  SvaraRadera