2013-05-04

Stronzo Hop Lunch

Igår var det svensexa för krögare Take. Jag var inte med på alla aktiviteter, och i den lätta förvirring som uppstod så hade jag hamnat på De Klomp en timme för tidigt.

Det gick väl att överleva, speciellt som det var så fint väder att det blev årets premiär för uteserveringen.

Planen var att drick något alkoholsvagt, och det fanns en sådan jag hade kollat lite extra på i den växande folkölshyllan: Hop Lunch från danska fantombryggeriet Stronzo. En öl som de själva beskriver ”½ IPA” på 3,5 %.

Skumkronan är hög och snyggt kompakt med en fin krater. Den något grumliga vätskan är ljusbrun. Mycket skumrester på glaset.

Doften domineras av frisk amerikansk humle och lite mandel. Den är syrlig snarare än söt, det finns en aning av gummi. Nästan ingen fruktighet från humlen.

Smaken är lätt. Aningar av gummi och gröna omogna plommon. Frisk ordentlig beska, den är ganska balanserad men med en lätt kropp. Eftersmaken är likadeles lätt och torr med grön humle. Slutet är något träigt.

Kolsyran är frisk, små vassa bubblor. Halvtorr lätt vätska.

En okej folköl med bra humle, men malten hänger liksom inte med. Jag har druckit bättre och mer balanserade öl i den här klassen, exempelvis Dugges Spotlight.

Betyg: 2,96. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 119:00 för 330 ml. Bäst före: ?

2 kommentarer:

 1. Väl dyrt för en 3,5?
  /S

  SvaraRadera
 2. Våra priser baseras ju givetvis på vad ölet kostar i inköp.
  När det gäller Stronzo är all deras öl relativt dyr i inköp, vilket reflekteras i priset ut till kund. Små volymer och dyr marknadsföring kan jag tänka mig...
  Just Hop Lunch köptes in till ett Stronzoevent och det blev några flaskor kvar.

  Vi hade antagligen inte köpt in den om det inte hade varit för eventet, men när vi har den hemma så måste vi tjäna pengar på den. Så enkelt är det.

  Vi har valt att subventionera en del alkoholfri öl i vårt sortiment, däribland Weihenstephans alkoholfria. Men folkölen har vi normala påslag på.

  Personligen tycker jag att det är lite synd att vi så lätt stirrar oss blinda på procenten i Sverige.
  I det här fallet håller jag med om att den inte når riktigt hela vägen fram till att motivera sitt pris. Men jag tycker inte att det beror på att den "bara" är på 3,5%, utan för att den inte är tillräckligt bra helt enkelt. Detta oavsett styrka.
  Den hade ju ren teoretiskt kunnat ha exakt samma karaktär med 4,2% eller 4,6%.

  Vi kommer antagligen inte ta in den igen. Om inte inköpspriset ändras radikalt. Däremot kommer jag fortsätta ta in lite dyrare folköl med förhoppningen att jag hittar rätt till slut.

  Bobo
  Inköpare, De Klomp

  SvaraRadera