2013-05-08

Amager - The Sinner Series - Greed

Jag gillar verkligen konceptet den här ölen bygger på.

När jag först hörde om att Amager Bryghus skulle göra en temaserie efter de sju dödssynderna så kändes det lite, tja, långsökt. Och alla kopplingar mellan dödssynd och motsvarande öl har kanske inte varit helt övertygande så har det ibland varit smått genialiskt.

Som den här.

Greed – girighet. En vanlig jäkla dansk/tysk pilsner på 4,6 %. Det billigaste man kan göra i ölväg, ungefär. Och så tar man ut ett riktigt högt pris för den, i Sverige 48:70 för en halvliter.

Girigt.

Jo, det är ett mindre bryggeri, en fin flaska och en mindre leverantör. Men i princip samma slags öl som Småland Mellanöl där en halvlitersburk kostar 8:90.

Men är det här en duglig öl då?

Den klara vätskan är gul (5-6 EBC), det tre fingrar höga skummet är luftigt och vitt. Det sjunker undan långsamt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är ren och maltig. En hel del franskbröd och lite deg. Aningar av grönsaker i bakgrunden. Medelstor beska med en ton av halm.

Smaken är torr, ren, frisk och rätt så besk. Lite hö och blommor i beskan. Den brödiga sötman är ren. Medelstor kropp. Eftersmaken har en tillbakahållen ton av kokta grönsaker, en växande sötma och lite fruktgodis.

Kolsyran är kraftig, bubblorna små. Vätskan är lätt utan att bli blaskig.

Ja. Det var en no-nonsense okomplicerad pilsner. Till ett oförsvarbart högt pris. Och jag är såld, kanske mer på konceptet än ölen. Å tredje sidan är det ju ett konceptöl…

Betyg: 3,36. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter mars 2013 (lagerstatus). Pris: 48:70 för 500 ml. Bäst före: 01. 2014 (batch 561).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar