2013-05-09

Oud Beersel Oude Geuze Vieille

Jag hade inte tänkt mig att recensera någon mer öl i kväll, så jag tog fram en flaska Oud Beersel Oude Geuze Vieille, frukan hade beställt suröl.

Det här den mest lättfunna gueuzen i Sverige, den har funnits fast hos Systembolaget i flera år. Bryggeriet är Brouwerij Oud Beersel och alkoholhalten 6 %.

Måste ha köpt den här flaskan när den kom in i Systembolagets sortiment, hösten 2008. Så den har haft lite tid på sig.

Färgen är guld (8 EBC), vätskan klar. Det flyter omkring lite jästflagor på flaskans botten. Det två fingrar höga skummet är vitt, det sjunker ner rätt fort utan att lämna några rester.

Den ganska milda doften är syrlig, det är en syrlighet som mer påminner om citronsyra än ättika. Aningar av jäst och röda bär. Massor av mineraler, jod och en aning sur mjölk.

Smaken är även den syrlig, men inte på något vis aggressiv. Den är dessutom ordentligt torr. Jod, syrliga bär och filmjölk. Den är rätt lätt och inte speciellt komplex. Lätt till medium kropp. Eftersmaken är mindre syrlig med toner av vetemjöl och fenolisk jäst, den är förvånande kort. Avslutningen har lätta frukttoner och någon alkohol.

Kolsyran är kraftig, de få bubblorna medelstora och kortlivade. Vätskan är torr.

Nej, den här har inte riktigt åldrats med värdighet: Den har ingen direkt komplexitet och eftersmaken är kort och, faktiskt, rätt trist.

Betyg: 3,04. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 37:70 för 375 ml. (idag kostar en flaska 39:90). Bäst före: 04.06.2028.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar