2013-05-01

Störtebeker Hanse-Porter

Då så, då har jag snart tröskat mig igenom lådan från Störtebeker med lite olika öl i mer eller mindre typiska tyska stilar. Sist ut blir Hanse-Porter, en underjäst porter på 4 %.

Porter är väl inte det jag främst tänker på när det gäller tysk öl. Inte riktigt heller ingredienserna: Maltsocker, rostad malt och karamellmalt. Perle är humlen som använts.

När de här ölen var med på skribentprovningen i februari så var det denna som de flesta reagerade på, det beskrevs som att den var oerhört söt.

Men vi får väl se hur det är med den saken.

Det fräser något om ölen när jag häller upp den, vätskan är klar och färgen brun (50 EBC). Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det sjunker rätt snabbt till ett tunt lager utan att lämna några rester på glaset.

Doften är något torr med en hel del rostad malt, någon liten syra och en vörtig sötma.

Smaken är, som jag väntade mig, aggressivt söt. Jag kommer direkt att tänka på svagdricka med dess sackarinsötma. Lite rostad malt, ren lätt beska. Lätt till medium kropp. Eftersmaken lägger utöver den tidigare sötman även till en vörtighet, en lätt syrlighet och en smak av tyskt rågbröd. Avslutningen är ren och söt.

Kolsyran är stark, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är tunn och något kladdig.

Okej, de har lyckats brygga en fullt duglig svagdricka. Som porter betraktad är den väl rätt… sådär.

Betyg: 2,55. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment T5 mars 2013 (lagerstatus). Pris: 22:60 för 500 ml (medelpris för hela lådans flaskor). Bäst före: 12.12.13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar