2013-05-01

Störtebeker Pilsener-Bier

Den där lådan med sex olika halvlitersflaskor med öl från Störtebeker Brauspezialiteten som kom i mars har stått i skafferiet och blängt tillräckligt: Nu ska de betygsättas!

Först ut en pilsener på 4,9 %: Störtebeker Pilsener-Bier.

Nordtysk pils brukar vara torr och rejält humlad med ädelhumle på 4-5 %, en ölstil som jag uppskattar mycket. Så jag är rätt så nyfiken på den här.

Färgen är gul (5 EBC), det fingertjocka skummet sjunker rätt fort utan att lämna mycket rester efter sig.

Doften är maltig och medelsöt med lite toner av majs, smör och milt örtig humle. En ren beska i bakgrunden, aningar av sommarblommor. Ingen alkohol.

Smaken är ren med en tydlig och samtidigt mild beska. Örter och blommor, aningar av färskt smör. Medelstor kropp. Eftersmaken innehåller lite långfranska, sött godis och en växande ren beska. Lite alkohol och en hel del sötma i slutet.

Kolsyran är stark, de många små bubblorna mjuka. Vätskan är medel-lätt och en aning kladdig.

Om jag skulle mäta den här ölen efter den där nordtyska pilsener-mallen så skulle den väl omdömet bli ”sådär”: Den här är för söt och inte tillräckligt besk. Den påminner mer om de danska pilsnerölen. Och som en ljus lager i allmänhet är den inte så pjåkig.

Betyg: 3,36. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment T5 mars 2013 (lagerstatus). Pris: 22:60 för 500 ml (medelpris för hela lådans flaskor). Bäst före: 22.10.13.


3 kommentarer:

 1. Tips på bra nordtysk pils? Känns som nått som skulle passa alldeles utmärkt efter en dags trädgårdsarbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flensburg Unser Norden Landbier Pilsener. Jever Pilsener, såklart. Holstein Pils, fast den är kanske inte lika torr. Den vanliga Flensburg Pilsener börjar dock bli som den här mer danskt söt.

   Radera
 2. Sven-David Svensson3 maj 2013 kl. 22:36

  Den bästa ölen jämte Kellerbiern.De drar upp helhetsintrycket av kassen. Den bästa nordtyska pilsnern? Kan bara instämma med Bark. Dock har Jever pilsern blivit mer streamad och slätstruken med åren. Klart bättre än Bitburger och Warsteiner.

  SvaraRadera