2013-05-28

Närke DBH (Death by Hops)

Fredagen fortsatte alltså på Bishops Arms Folkungagatan. Det är lite märkligt, för när jag tänker på det så är jag oftare där än vad jag är på BA hemma i Linköping. Men så är det.

Tittade mig omkring bland kranarna. Det fanns flera intressanta öl, men valet föll på DBH (Death by Hops) från Närke Kulturbryggeri. Det här är en DIPA på 8,2 % som bygger på vinnaren av Publikens Val, SM i hembryggd öl 2010.

– Du vet vad den kostar?

Bartendern frågade. Nja, det visste jag inte. 105 kronor för 30 cl. Jo, det kunde jag väl gå med på. Och på sätt och vis bra med den kontrollfrågan.

Färgen är bärnsten, vätskan något grumlig. Två fingrar högt skum, beige. Det lämnar en del skumrester efter sig på glaset.

Doften är besk, men den innehåller också en hel del mint. Engelsk jäst; aprikoser och lite nötter. Den är oväntat lätt.

Beskan är kraftig och dominerar i början. Det finns också hö, halm och torkade blommor. Gräddkola. Beskan lugnar ner sog och blir av medelstyrka för stilen. Lite barley wine-känsla med söt karamellig malt. Stor kropp. Eftersmaken har också mindre maltdominans, och en förbluffande närmast exploderande efterbeska med inslag av kåda, olivolja och spannmål. Så, lika hastigt försvinner denna beska iväg och ersätts åter med en återhållen balanserad malt-humle-mix som drar åt amerikansk barley wine med stor elegans. En lätt sälta i slutet.

Kolsyran är mild, bubblorna små. Vätskan är lite tjock och tung.

En förbluffande öl, som efter varje klunk återupprepar den plötsliga beskan som sedan bara försvinner iväg. Och trevligt nog saknades den där strävheten som jag ofta upplever i svenska och danska öl i stilen. Den överdrivet diskreta doften drar dock ner betyget.

Kvällen var dock inte över med den här ölen, inte ens recensionsmässigt. 

Betyg: 3,98. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 105:00 för 30 cl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar