2013-05-01

Störtebeker Keller-Bier

Nästa öl från kartongen med sex olika öl från Störtebeker Brauspazialiteten är en kellerbier på 4,8 %: Keller-Bier. Den är bryggd på pilsnermalt, ljust och brunt bryggmajs maltsocker samt humlesorterna Select, Tradition och Opal.

Kellerbier är i grunden en ofiltrerad ljus lager, gärma med lite extra humling i alla steg och en frisk jästsmak hör till.

Jag rullade flaskan några varv på golvet en stund innan jag öppnade flaskan för att få loss jästen från botten.

Färgen är kallt gul (5 EBC), vätskan dimmigt grumlig. Det fingertjocka skummet är varmvitt, det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är frisk och rätt så besk med tydliga toner av jäst och lite äggigt svavel. Aningar av metall och maskrosor.

Smaken är frisk. Svavel/ägg, lite jäst och en aning vetemjöl ger djup till smakerna. Ren beska, lite blommor och beska örter. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är gräddig med eleganta humletoner, lite jäst och den del (vete)deg. Det är ”rätt” smaker för stilen, men de är lite för lätta. Avslutningen har också en lätt sälta.

Kolsyran är medelstark; de många små bubblorna är friska. Vätskan är mjuk och aningen tjock.

Inte den mest komplexa eller den största Kellerbier jag provat, men en trevlig öl som kanske kan vara en lämplig introduktion för nybörjaren.

Betyg: 3,43. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment T5 mars 2013 (lagerstatus). Pris: 22:60 för 500 ml (medelpris för hela lådans flaskor). Bäst före: 02.10.13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar