2013-06-03

Napa Smith Hopageddon

Den här släpptes i lördags, och jag fick en provflaska av den. Trist nog hann jag inte recensera innan släppet, men men. Det får bli idag. Bättre än inget, hoppas jag.

Hopageddon är en DIPA från Napa Smith Brewery på 9,2 %. Som brukligt för den här typen av öl skryter baksidesetiketten över hur otroligt tufft humlad och besk (144 IBU) den är.

Få se hur det stämmer med mina smakpreferenser…

Färgen är bärnsten-brun (20 EBC), vätskan är nästan klar. Det två fingrar höga varmvita skummet sjunker snabbt ner till ingenting, utan några spår på glaset.

Doften är juicig, humlig och rätt så söt. Fruktgodis, viss beska, en hel del toffee och lite smörkola. Tjocka, feta humliga toner dyker upp därefter: Bananer, grapefrukt, ananas, apelsiner och tuggummi-estrar. Aningar av alkohol och skurmedel.

Smaken startar mycket sött. Så dyker det upp humliga-fruktiga toner: Bananer, fikon, ananas, grapefrukt och clementiner. Det finns också toner av lagrad ost och rågbröd. Pepprig alkohol, medel till stor kropp. Mer alkohol i eftersmaken så väl som knäck, omogna frukter och bär samt svartpeppar. Fast den är inte speciellt besk. Alkohol och gräna växter i slutet liksom en lätt sälta.

Kolsyran är kraftig, de små långlivade bubblorna är vassa i munnen. Vätskan är något tjock och torr.

Lite för stark kolsyra. Lite för lite beska. OK, men det finns bättre DIPA därute.

Betyg: 3. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2013 (lagerstatus). Pris: 30:90 för 355 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: Trots ivrigt letande hittar jag ingen märkning.

2 kommentarer:

 1. Hej,
  Flaska från systemet. På baksidesetiketten slitsar som visar bfd mars 2013. Hur är det möjligt att systemet säljer detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att veta exakt vad som hänt brukar svaret vara att "Bryggeriet i USA och importören i Sverige har olika syn på hur konceptet bäst-före-datum ska tolkas".

   Radera