2013-05-13

Oscar Blues Deviant Dale's India Pale Ale

En till som jag haft dåligt samvete att jag inte druckit. Ja, ni har hört det förr.

En amerikansk IPA i den starkare delen av skalan (8 %): Deviant Dale's India Pale Ale från Oscar Blues Brewery i Colorado.

Färgen är brun-orange-guld (15 EBC), vätskan är klar med någon köldgrumling. Det mycket kompakta skummet är varmvitt och två fingrar högt, det håller sig kvar länge och lämnar en hel del skum på glaset.

Den (närmast tunga) doften är fylld av humle och sötma med massor av citrus och kåda. Grapefrukt, citronskal och mandariner. Den är kraftfull men ändå mjuk ytan någon strävhet.

Smaken är även den bitter-söt med tydliga toner av citrusfrukt (grapefrukt, pomerans, citroner och lime) samt tallbarr och -kåda. Den är besk, det är den, men den saknar de vassa eller sträva toner som jag ofta hittar i motsvarande öl från Sverige och Danmark. Stor kropp. Fokus i eftersmaken glider från frukterna till en ren beska, men balansen behålls. Avslutningen är lite lugnare och innehåller dessutom ren alkohol och lite mineraler.

Kolsyran är relativt mild, de små bubblorna långlivade. Vätskan är mjuk och något tjock.

En mycket prydlig IPA på gränsen till en DIPA, men utan den senares fokus på beskan, snarare som en sötad kolsyrad humlejuice. Kanske något gammal, men (som vanligt) inget som stör mig speciellt mycket.

Betyg: 4,23. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter mars 2013 (slutsåld). Pris: 54:90 för 473 ml. Bäst före: Nu blir det komplicerat… bryggeriet har på burken stämplat 7/7/2013 men importören Great Brands har på en klisterlapp skrivit 01 NOV 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar