2013-05-27

Nynäshamns OT's VitsIPpA

Bild: Oliver Twist /
Nynäshamns Ångbryggeri
Helgen tillbringades i Stockholm. En del öl dracks. Vissa blev recenserade.

Det hela började i fredags på Oliver Twist. Deras 20-årsjubileum var huvudanledningen till att vi åkte upp till storstan. Ett antal unika specialöl hade bryggts av deras ”husbryggerier”, ett av dem var OT's VitsIPpA från Nils Oscars Nynäshamns Ångbryggeri, en vete-IPA med amerikansk humle på 5 %.

Den rekommenderades till min BBQ-burgare, och jag litade på servitören.

En liten not om Beer Advovate-klassificeringen: Efter en del funderande och studerande av andra öl med de här ingredienserna så valde jag att lägga in den som en Belgisk IPA, det verkade stämma bäst överens med beskrivningen.

Färgen är kallt gul-orange, 10 EBC. Vätskan är något grumlig, det fingertjocka skummet är varmvitt. En hel del skumrester blir kvar på glaset.

Doften starter lite jästigt. Amerikansk humle i mängd: Mest känns den i citrustonerna. Vetesyrlighet och kryddor (koriander).

Besk blommig smak, grapefrukt och limeskal. Lite syrlig i bakgrunden där jag också hittar en del sötma. Humlen blir till och från lite grön och det finns en lätt tvålighet. Bra beska och växande sötma i eftersmaken. Syrligt beskt slut med apelsiner och pomerans.

Kolsyran är kraftig. Stora bubblor, långsamt försvinnande. Medelmjuk vätska.

En trevlig öl som trots beskrivningen ovan blev lite endimensionell, och på tok för efter-söt efter ett tag.

Efter burgare och öl började kvällens liveband (nej jag fattar inte heller hur de fick plats) The Retroholics sin soundcheck, men vi kände för lite lägre volym och gav oss av till en annan krog i samma stadsdel.

Betyg: 3,78. Tillgänglighet: Engångsbrygd, fat på krogen. Pris: 74:00 för 473 ml.

4 kommentarer:

 1. nynäshamn kanske?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Jag skyller som vanligt på trötthet.

   Radera
  2. Den med slutledningsförmåga i, eller strax under, klass med Sherlock Holmes kan redan nu ana vilken annan öl som inom kort kommer att bli recenserad här.

   Radera
  3. OT Rocks från Magic Rock eller Vortex IPA från Brooklyn......

   Radera