2013-05-06

Mikkeller K:rlek Vår/Sommar 2013

Säsongsöl!

Den tredje i  K:rlek-samarbetet mellan Mikkeller och Brill & Co heter som väntat K:rlek Vår/Sommar 2013 och är en amerikansk pale ale på 5,5 %. Fysiskt bryggeri: De Proef.

Det är en hel del ingredienser i den: Kornmalt av sorterna pale, carapils, münich och caramünich. Havreflingor. Humle (Centennial, Simcoe, Amarillo och Nugget) och så jäst och vatten.

Färgen är djupt bärnsten (16 EBC), vätskan är klar. Det kompakta mycket hållbara skummet är tre fingrar högt och beige. Lite rester blir kvar på glaset.

Doften domineras av amerikansk humle och viss beska. Träsav, gröna växter, lite kattlåda, gapefrukt och gräddgodis. En hel del syrliga frukter och äppelsyra, men också en ren sötma.

Smaken är lätt och uppfriskande, som en bra APA ska vara. Inte mycket till maltprofil, mest en medelsöt bas för humlen. Gröna frukter, lite omogna toner sådär. Lime och grapefrukt. Lätt till medium kropp. Växande rena alkoholtoner i eftersmaken, såväl som en något sträv humlesmak och en aning av äppelsyra.

Kolsyran är stark, de små bubblorna är vassa och kortlivade. Vätskan är torr och medellätt.

Huh. Jag funderar på om den här inte är lite för färsk för mig just nu: För mycket gröna toner, lite strävhet och en massa smaker som inte riktigt håller ihop med varandra. Inte dålig alls, men ändå en liten besvikelse. Jag ska nog ge den andra flaskan jag köpte vid släppet några veckor i skafferiet…

Betyg: 3,41. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter maj 2013 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 06/02/15.

1 kommentar:

  1. Håller med, lite av en besvikelse för mig med. Kändes lite rå och en övervikt för bitterhumle snarare än aromhumle.

    SvaraRadera