2011-07-23

Eskilstuna Annas red ale

Annas red ale är en amerikansk red ale på 4,7 % från Eskilstuna Ölkultur. Den har bryggs med carared-malt och Amarillo-humle som tongivande ingredienser. Den har humlats med ”hop-burst”-teknik vilket innebär att nästan all humle tillsats sent i bryggprocessen.

Anna? Enligt bryggeriets hemsida: ”Hon har varit med sedan starten och har bidragit bland annat med att stå bakom baren, sköta webb och marknadsföring och vara styrelseordförande i bolaget de första åren.”

När jag häller upp ölen möts jag av en ganska mörkt rödbrun färg, klar vätska och ett litet beige skum som nästen direkt försvinner iväg. Det finns en hel del jäst på flaskans botten.

Den lätta doften har fruktiga/humliga toner med en mycket tydlig doft av mjölkchokladkakor. Lite röda bär och en mycket lätt beska. Aningar av lösningsmedel dyker upp efter en stund.

Smaken är torr med en lätt beska liksom lite (citrus)fruktiga humletoner. Jordiga nyanser av röd rostad malt. Beskan är medel till lätt. Lätt kropp. Eftersmaken har lite torra toner av gröna bananer, knäck, rostade nötter och en långsamt växande ren beska liksom mycket lätta toner av alkohol och lösningsmedel. Avslutningen är torr med en aning mjölkchoklad.

Kolsyran är mild-medium, de små bubblorna mjuka. Vätskan är lätt i kroppen.

Jag blev lite överraskad av choklad-tonerna, som jag verkligen gillade. Men den lätta kroppen, doften och smaken kunde gått gett mer. Inte dålig, men sämst av deras öl hittills.

Betyg: 3,0. Tillgänglighet: Systembolaget i Eskilstuna. Pris: 31:50 för 500 ml. Bäst före: 2011-12-18.

2 kommentarer:

  1. Anna är sårad över denna sågning, men "lätt kropp" tar jag åt mig!:)

    SvaraRadera
  2. Anna är sårad över denna sågning, men "lätt kropp" var OK :)

    SvaraRadera