2011-07-20

Göteborgs Nya Starkpilsner

En öl med en historia.

Efter nedläggningen av Pripps-bryggeriet i Göteborg för knappt 10 år sedan bildades föreningen Prippklubben av tidigare anställda. Efter ett tag utkristalliserades en plan: Man skulle starta ett mikrobryggeri på det gamla bryggieriområdet Stampen i Göteborg och göra öl som den skulle vara, öl som bryggdes av Pripps på den gamla goda tiden. Projektet fick namnet Göteborgs Nya Bryggeri.

För att samla kapital till bryggeriet började man kontraktsbrygga en ljus eurolager, Prippklubbems Starkpilsner. Carlsberg Sverige var nu inte helt förtjusta i namnet, så det ändrades efter ett tag till P-klubbens Starkpilsner. Inte heller detta ansågs acceptabelt så ölet fick sitt nuvarande namn Göteborgs Nya Starkpilsner.  Såvitt jag vet har ölen hela tiden bryggts hos Grebbestads Bryggeri.Alkoholhalten är 5,7 %.

Sedan verkar det inte hänt så mycket med föreningen eller bryggeriplanerna. Det kanske var svårare eller krävde mer jobb än väntat? Det enda livstecken jag sett från dem, förutom den här ölen, var Fenix, en porter som vann flera pris på Göteborgs Porterfestival hösten 2009 men som inte synts till sedan dess.

Jag köpte mig ett litet glas när jag förra veckan besökte Haket i Göteborg.

Färgen är gul (6 EBC), vätskan klar. Det låga vita skummet ser snyggt ut och lämnar en del skumrester på glaset.

Doften har vissa toner av bröd (långfranska) och aningar av karamelliserat socker och ljus sirap. Lite banan-estrar.

Smaken är förvånande fruktig för att vara en ljus lager med tydliga halvsöta toner av bananer och banangodis. Beskan är ganska mild. Eftersmaken är torr, nästan astringent med lite citrustoner, mineraler och fruktgodis.

Kolsyran är medelstark, vätskan är något mjuk i munnen.

Väldigt estrig, det blev för mycket för mig.

Betyg: 2,7. Pris: 39:00 för 300 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar