2011-07-31

Eskilstuna Snopptorp Starkporter

Jodå, det blir en öl till från Eskilstuna Ölkultur: Snopptorp Starkporter, en amerikansk modern porter på 6,2 %.

För att brygga en sån här behöver man pilsnermalt, münchnermalt, mörk karamellmalt och chokladmalt samt rostat korn. Och så en hel del Chinook-humle.

Snopptorp? En stadsdel med mestadels villabebyggelse i sydöstra Eskilstuna.

Färgen är mörkt brun (80 EBC), vätskan är klar. Det finns en hel den jästfällning i flaskans botten, men den håller sig där. Ölen ger ett lätt trögflytande intryck när jag häller upp den. Nästan inget skum.

Doften är krämig, rostad och humlig med en fin ren beska. Toner av knäck, kaffe, torkad frukt, plommon och mörk choklad. Aningar av Madeira-vin och cederträ. Mycket elegant.

Smaken är först besk med citrus och tall-toner i bakgrunden. Den är lite torr, jag hade väntat mig en kraftigare sötma men det här här okej det med. Choklad, beska örter, rostat spannmål och en aning av hårt grillat kött. Besk humle dominerar även eftersmaken: Det finns också torkad frukt, milt kaffe och choklad/kakao. Salt i avslutningen.

Kolsyran är mycket mycket mild, det påminner mer om en engelsk real ale än en amerikansk flask-ale. Vätskan är något tjock, lite som oblandad saft.

Jag vet inte om det är meningen att den här ska vara så mjukt kolsyrad eller om det var fel på min flaska. Det drar ner betyget en aning, men trots det fungerar den här ölen bra.

Betyg: 3,93. Tillgänglighet: Säljs lokalt i Eskilstunas Systembolagsbutiker. Pris: 28:50 för 330 ml. Bäst före: 2012-03-15.

5 kommentarer:

 1. Spännande bryggeri du har sprungit på. Det låter hur som helst mycket lockande. Jag hoppas att det finns möjlighet att beställa Snopptorp, Anders o Annika och de övriga även till mitt Bolag i Malmö.

  SvaraRadera
 2. @Tourtrappist: Nej. Varorna går bara att köpa/beställa i de tre butikerna i Eskilstuna. Av praktiska skäl: Distributionen sker med bryggeriets bil.

  SvaraRadera
 3. Nej min flaska hade samma typ av munkänsla Magnus. Däremot så fick jag inte alls samma trevliga doft som så många beskriver från den här.

  SvaraRadera
 4. Den här måste jag testa :) flyttar snart till snopptorp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är du lite sent ute – Eskilstuna bytte namn och design på sina öl i början av 2013.

   Radera