2011-07-03

Eskilstuna Tumbo Tysk Pils

Häromveckan var jag i Eskilstuna för att så gott jag kunde hjälpa till med Allt Om Öl Festivalen. Det var trevligt, men det har jag ju redan skrivit om.

Givetvis samlade jag på mig så mycket av Eskilstuna Ölkulturs öl jag kunde, så två Systembolagsbutiker besöktes.

Efter att ha sorterat och mediterat har jag nu beslutat mig för att börja med Tumbo Tysk Pils, en tysk pilsner döpt efter en ort i stadens närhet. Ölen är bryggd på pilsnermalt och humlesorterna Magnum och Hallertauer. Alkoholhalten är 4,8 %. Och enligt bryggare Lucas så ska den vara ”krispig” vilket jag tycker är ordet som ska passa med den här sortens öl.

Färgen är hlamgul (6 EBC), vätskan klar. Det luftiga vita skummet är tre fingrar högt innan det saka faller ner och lämnar en del skumrester på glaset.

Doften är mycket ren. Lite gräs/hö i beskan. Väldigt försiktiga toner av metall och sötma i bakgrunden.

Den första smaken har en mycket svag men fullt märkbar ton av stall/häst, jag anar nästan lite rök. Väldigt svag, och den går fort över, men den finns där. Jag anar att det finns en mycket begränsad Brettanomyches-infektion i den här flaskan.

Näväl. När den här bismaken tonat ut så möts jag först av lite söta spannmålstoner och en fin krispig (japp!) beska. Medelstor kropp. I eftersmaken noterar jag gräs/hö/blommor i låga nivåer som verkligen passar för den här typen av öl. Smakerna är välbalanserade och rena med en viss sötma och en fin torr beska. Avslutningen är ren och mjukt besk.

Kolsyran är lätt till medium, de små bubblorna är friska. Vätskan är lätt.

En riktigt bra pilsener. Om… det inte hade varit för den där tråkiga bismaken i början. Jag hade, när jag doftade på ölen, höga förväntningar, men nu är det som det är.

Betyg: 3,63. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment lokalt i Eskilstuna. Pris: 31:20 för 500 ml. Bäst före: 2012-01-25

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar