2011-07-31

Skebo Summertime Ale

Gå gatan fram. Slinka in på puben. Ta en pint bitter från ett välhållet cask. Snacka några minuter med bekanta som står i baren och bjuder på ölen. Sacka lite med bartendern. Dricka upp. Gå vidare.

Ja, det är väl min väldigt romantiserande bild av en engelsk pub och hur den ska fungera.

Nu gör den väl i praktiken rätt sällan så. Ätande gäster ger ju så mycket mer pengar och de gästerna kan uppleva för mycket spring som stressande.

Men just i kväll gjorde jag just så på Black Lion Inn i Norrköping på väg till pendeln! Ölen var dock svensk, en ny bitter/best bitter på 4,5 % från Skebo Bruksbryggeri: Summertime Ale.

Den kopparfärgade vätskan är klar, skummet obefintligt.

Doften är lätt med toner av hö och lite jäst. Balanserad; jag känner igen mig från andra Skebo-öl.

Smaken är mjuk och maltigt söt. Sötman är faktiskt distinkt, nästan vass utan att vara speciellt stark. Mineraler och lite karamelliserat socker. Eftersmaken har en växande ren beska som aldrig blir speciellt stark, men har en viss (vete)syrlighet. Den där smaken som jag så väl känner igen från andra Skebo-öl dyker upp: Det är en mycket svag och elegant ton som för tankarna åt jordkällare och jäst. Låter inte speciellt gott, men det fungerar och ger en liten extra profil åt ölen. Slutet är torrt med lite aprikos.

Kolsyran är extremt lätt; bubblorna mjuka. Vätskan är mjuk.

En mycket sammanhållen och stilsäker öl som ändå har en viss hussmak som ger karaktär. Väldigt lättdrucken och somrig!

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 73:00 för 568 ml (fast den här blev jag bjuden på av vår capotifo Posse. Tack tack!).

Bild: Skebo Bruksbryggeri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar