2011-07-02

Gotlands Sitting Bulldog IPA

Till dagens after work på De Klomp (är det after work när man äter på sin arbetsplats minuter efter att man jobbat?) åt jag en förhandsversion av den nya hamburgaren som är under utveckling. Den kommer att bli bra av det jag tuggade mig igenom.

Så vad skulle jag dricka? Något brittiskt? En pale ale? Eller? Tja, jag blev rekommenderad Sitting Bulldog IPA från Gotlands Bryggeri och jag började recensera den i tron att det var just en engelsk pale ale. Nu i efterhand har jag insett att den, i alla fall när den lanserades, var en amerikansk IPA. Jag har justerat betyget därefter. Alkoholhalten är 6,4 %.

Färgen är bärnsten, vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är varmvitt, det lämnar lite rester på glaset när det sjunker ner.

Doften domineras av en något metallisk beska. Lite karamell och en syrlig aning i bakgrunden.

Smaken startar med en uns honung. Medelstark växande beska. Mjuk maltig sötma med lite färska blommor och torkad frukt. Eftersmaken har en kraftig beska med engelska toner av toffee och aprikoser. Avslutningen är medeltorr.

Kolsyran är medelstark och bubblorna medelstora. Vätskan är lite strävt torr.

Bra humletoner, men något för torr och sträv för min smak. Jag vidhåller dock att det inte finns någonting amerikanskt i den här ölen. Kanske Gotlands har ändrat receptet? England nämns men inte USA i produkttexten på webbsidan.

Betyg: 3,48. Tillgänglighet: Fat på krogen (finns också i Systembolagets beställningssortiment). Pris: 79:00 för 500 ml.

1 kommentar:

  1. Cascade + Amarillo används till humlegivan i det ölet. Det framgår även av ryggtexten på flaskvarianten att aromahumlen är 100 % amerikansk.

    MvH/Magnus

    SvaraRadera