2011-07-17

Göteborgsbesöket del 1

Avenyn? Check. Spårvagn? Check.
Jag vet inte riktigt. När jag i efterhand läser mina öl-reseberättelser i efterhand brukar jag tycka att de blir överdrivet pratiga, långa och ofokuserade. Och inte känns det som om jag kommer att göra det bättre den här gången heller.

Så…

Sista semesterveckan i den här omgången. Jag insåg att jag behövde åka hemifrån och göra något på egen hand. Jag tvekade en hel del. Huvudalternativen var Stockholm, mest för att jag nyligen läst på hur stor del av Klara-saneringen som kom att bli en förberedelse för en kanske kommande sovjetisk invasion. Eller Göteborg. Mest för att jag hade en ölflaska liggande där och jag kände mig för snål att lägga över 200 kr på porto.

Tveka tveka tveka. Men så tyckte Rodrigo på Oceanbryggeriet att jag borde passa på att besöka dem, jag har tidigare bara varit utanför och tagit bilder. Så då var det inte mycket att snacka om, speciellt som jag hittade ett prisvärt hotellrum och fått tips om gratis parkering. Fasen vad hotellpriserna gått upp senaste åren.

Ni ser? Redan en massa text skriven och jag har inte ens hamnat på resans mål. Bäst att hoppa över den onödigt dramatiska bilreparationen innan jag åkte!

Göteborg. Onsdag eftermiddag. Frugan hade skickat SMS ”Du behöver ju inte bosätta dig hos  Reza”. Så efter lite mat och shoppande hamnade jag på Tre Små Rum där två mer eller mindre märkliga öl i amerikansk stil dracks och recenserades. Jag fick min flaska som lämnats där, och dessutom en helt oväntad och fantastisk gåva av Reza, blir fortfarande rörd när jag tänker på det.

Tre Små Rum
Det fanns jazz. Som jag blivit tipsad om här så spelade Rickard Sandström Trio live i ett hörn av lokalen. Mjukt och diskantbefriat på fint sextiotalsmanér, och det var mycket bra. Tyvärr inte helt överenstämmande med mitt sinnelag just då. Så jag lämnade kvällens fångst på hotellet och tog spårvagnen ut till Masthuggstorget.

Där finns Haket. Haket är inte som andra krogar, alls. Jag känner få ställen med så blandad publik och generös och vänlig stämning. Där kände jag mig plötsligt hungrig och åt en god och annorlunda kryddad chili con carne. Oortodox, men mycket god. Och ½ portion var perfekt mängd för mig. Fast jag tyckte det verkade som om de hade lite färre fatpumpar än vid tidigare besök?

Planen var nu att gå tillbaka mot stan via någon mer krog.

Andra Långgatan. Krogtät.
Efter att ha stannat till vid the Rover utan att ha hittat något jättelockande gick jag över till Ölstugan Tullen, ett nygammalt ställe. Huvudsakligen öl från Gotlands Bryggeri i kranarna, men också den egna Tullen Red Ale från Oceanbryggeriet och många småbryggeriöl på flaska. Stället var välfyllt och publiken ung, jag kan mycket väl ha varit äldst i lokalen. Ska i högtalarna och en och annan hipster kring  borden.Kul med pressklippen om den historiska krogen på väggarna!

Ölstugan Tullen.
Klockan närmade sig elva och jag tyckte att det nog var dags för sömn, så efter att jag åter misslyckats tolka Västtrafiks karta och mobila webbsite (den fungerar oväntat dåligt med Opera Mobile) tog jag en buss till hotellet.

Okej, pratigt och onödigt detaljerat igen. Får ta torsdagen i egen text.

4 kommentarer:

 1. Det må vara pratigt och onödigt detaljerat men det är kanske just det som gör dina reseskildringar så intressanta att läsa! Fortsätt så, ändra inte ett vinnande koncept!

  Låter som en trevlig dag, den där gåvan blev man ju otroligt nyfiken på..

  SvaraRadera
 2. Besökte både 3 Små Rum och Ölstugan Tullen häromdagen, riktigt trevliga ställen. Gillade att Ölstugan Tullen bara hade svensk öl.

  SvaraRadera
 3. Johan: Okej, noterat!

  Kristopher: Intressant, jag tänkte inte på det, men det stämmer ju med Tullen.

  SvaraRadera
 4. Du måste tänka på något annat ställe än Haket om du sett fler fat påkopplade, de har ett gäng flarror, men på fat har de inte så många.
  De fatölens om finns, flaskorna, maten, personalen, priserna och gästerna gör det ju till ett favoritställe hur som :)

  SvaraRadera