2011-07-05

Snart: Nils Oscar Jubileum 15

Bild: somaya langley. Licens.
I år firar Nils Oscar 15 år. Jo, det har faktiskt gått så lång tid sedan Kungsholmens Kvartersbryggeri drog igång.

Det hela firas bland annat med Nils Oscar Jubileum 15, en öl som jag just nu funderar djupast möjligt över hur den ska klassificeras. Så här beskriver bryggaren Patrick Holmqvist brygden:
Jubileum 15 är en ale, jäst med saison-jäst. Den är kryddad med förutom Saaz och Tettnang humle, Citrongräs, Thaibasilika och limeblad.

I koket har vi dessutom tillsatt de torkade skalen från kaffebär från Fazenda Ambiental Fortaleza i Brasilien. En hel del av fruktkaraktären finns bevarad i skalen och ger en viss rondör och en liten orange nyans åt ölet.

Det är dock inget kaffeöl. Det innehåller inte rostade kaffebönor, utan just skal och i viss mån rester av fruktköttet.

Undrar om det är att dra det för långt att kalla den för en Saison? Alkoholhalten blir 7,4 %. 1 september på Systembolaget, kvotgrupp T5. 99:00 för 750 ml.

4 kommentarer:

 1. Jag tycker saison låter närmast för en sådan öl. De där kaffeskalen lär väl förövrigt vara samma grej som Nögne Ö använt i sin Cascara Bitter?

  SvaraRadera
 2. @Johan Jag satt just och funderade på vad för öl jag tidigare träffat på med kaffeskal i. Jag har för mig att den smakade lite te-aktigt.

  SvaraRadera
 3. Mina anteckningar säger citrus, grönt te och gröna äpplen om Nögne Ö Cascara Bitter. Tydligen gör man också en sorts "te" med kaffeskalen.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att man kan kalla den för en imperial saison!

  SvaraRadera