2011-07-01

Nils Oscar Saison

Allt i fel ordning. Som vanligt.

För några dagar sedan recenserade jag Nils Oscar Sorashi Blond, och idag blir det dess ”föregångare” Saison. Nils Oscar hade ursprungligen gjort en testbryggd, minns  jag rätt mest för att lära sig hantera belgisk jäst (någon som minns bättre?) och den blev så lyckad att man sommaren 2009 bryggde mer och sålde ett begränsat antal flaskor till Systembolaget. Det är i vilket fall en saison på 6,6 %.

Färgen är guld (10 EBC), vätskan är  klar. Det tre fingrar hårda skummet är ljust beige och kompakt med en krater högst upp. När det mycket långsamt sjunker ner bildas lite skumrester på glaset.

Doften är lite rå med orena toner av mogna äpplen, citronsyra/citronsaft, röda bär, blandade kryddor (inkluderande kryddpeppar och svartpeppar) och gräsig humle.

Smaken är först aningen metallisk, bittersöt och kryddig. Något jordiga mineralsmaker, värmande alkohol, färska örtkryddor och lite peppar. Eftersmaken är något torr med toner av kokt fisk(!), kryddor och örter, te, rågbröd och gröna bananer. Avslutningen adderar lite honung.

Kolsyran är stark med massor av små bubblor; vätskan är medelmjuk.

En uppfriskande och småtuff saison med kanterna på de rätta ställena samt en intressant kryddning. Trots sina två år på flaska kände jag nästan inga klassiska lagrade smaker. Men saison utvecklas kanske inte på det där russinsättet?

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009 (slutsåld). Pris: 99:00 för 750 ml. Bäst före: Maj 2011. Bild: Nils Oscar Company.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar