2011-07-21

Notiser LII

Bild: Chrissam42. Licens.
Om några veckor håller CAMRA Storbritanniens största ölfestival, Great British Beer Festival, GBBF. Mest uppmärksamhet kring detta evenemang har senaste dagarna Brewdog skapat, något som trogna Ofiltrerat-läsare inte blir speciellt förvånade över.

Brewdog hade planerat att komma till festivalen, men det kommer inte att bli av. Exakt varför verkar inte helt lätt att komma till klarhet över: Debatten, huvudsakligen förd på Brewdogs blogg, har varit upprörd och anklagelser har haglat.

Så här har jag uppfattat de båda sidornas syn på saken:

CAMRA anser att Brewdog varit över en månad för sena med sin anmälningsavgift, och inte heller ställt upp på de regler om ölkvalitet och förpackningar som gäller för alla (inhemska) utställare.

Brewdog anser att de visst betalat, och att CAMRA egentligen hatar Brewdog och ändrar och sätter upp nya regler för utställarna för att hålla Brewdog borta från festivelen.

Eller något i den stilen.

= = =

Meantime Brewing i Greenwich har just anställt en Nick Miller som CEO, och det är inte vem som helt. Han kommer senast från jätten MillerCoors där han framgångsrikt fått in italienska Peroni på vita-duken-krogarna i UK. Tanken verkar vara att göra detsamma för Meantime-ölen.

Åter går debattens vågor höga. CAMRA och många av deras mer hardcore-medlemmar anser att Meantime gör öl i Storbritannien en otjänst genom att 1. Inte respektera de klassiska ölstilarna (som i verkligheten sällan är äldre än 1920-talet i sin nuvarande form) och 2. Sälja sin öl på fat (keg) och inte cask.

Hm, lite trist att vi så sällan ser deras öl på fat i Sverige, eller vad säger ni på Wicked Wine?

= = =

Lundabryggeriet har nu levererat sina första öl till krogarna i Malmö/Lund-området: Det ena ölet är en amerikansk pale ale (recept här), Det andra ölet en amerikansk IPA med mycket Nyazeeländsk humle (recept här).

= = =

Sveriges första nanobryggeri? Troligen så, Pang Pang Brewery i Hökarängen har just lanserat sitt första öl, en amerikansk pale ale på 5,5 % som heter Puttin' In Hours.

= = =

Annan nylansering, i någon annan ände av någon skala: MolsonCoors kommer att lansera en öl specialdesignad för kvinnor: Animée. Den mycket ljusa ölen i klar flaska med designad etikett, smaksatt med ros eller citrus och med färre kolhydrater än i annan öl. Det är så många i brittiska ölvärlden som ansett den här produkten som fånig att jag inte känner något behov att satsa energi på det själv. Pressrelease

Mina personliga erfarenheter från diverse provningar är att om det är några öltyper som gruppen kvinnor speciellt verkar uppskatta så är det DIPA och amerikansk imperial stout.

= = =

En ölfestival under ledning av Mikkeller, Shelton Brothers och Drikkeriget. Kan det vara något? I så fall bör du redan nu boka upp 11-12 maj 2012 för Copenhagen Beer Celebration i Köpenhamn.

Jag ska försöka ta mig dit på lördagen. De har förutom den minimala hemsidan också en Facebook-grupp.

= = =

I övrigt är klockan snart 11:00 och Mikkeller verkar inte ha lanserat någon ny öl idag. Inte än i alla fall.

Och är ingen slump att jag inte är medlem i CAMRA. ”Öl-stalinister” var ett bra uttryck jag snappade upp någonstans.

Bara som personliga reflektioner, då.

9 kommentarer:

 1. "I övrigt är klockan snart 11:00 och Mikkeller verkar inte ha lanserat någon ny öl idag. Inte än i alla fall."

  Se denne opdatering med netop i dag godkendt etiket i USA:
  http://beerticker.dk/beerticker-dk-torsdag-14-juli-34735

  Peter
  Beerticker.dk

  SvaraRadera
 2. @Peter: Jag vet inte vad jag ska säga. Mer än att jag nu kom på att jag glömt att nämna Köpenhamns-mässan.

  SvaraRadera
 3. "Mina personliga erfarenheter från diverse provningar är att om det är några öltyper som gruppen kvinnor speciellt verkar uppskatta så är det DIPA och amerikansk imperial stout."

  Hoppas det är ett skämt från din sida.

  SvaraRadera
 4. @Markus: Nej, det är min erfarenhet från verkligheten.

  De som kommer på mina provningar kanske inte är något tvärsnitt från mänskligheten, men det är uppenbarligen inte samma bild som Molson Coor har.

  SvaraRadera
 5. "I övrigt är klockan snart 11:00 och Mikkeller verkar inte ha lanserat någon ny öl idag. Inte än i alla fall."

  Ett stort skratt när jag läste detta! Välformulerade och roliga notiser som alltid.

  SvaraRadera
 6. @Johan/Blafa: Än värre när det visade sig vara fel.

  SvaraRadera
 7. Älska eller hata att Mikkeller vräker ut olika öl sorter ?
  Jag kan själv inte bestämma mig, men det blir väl många att prova..

  Men kan man få sig ett gott skratt av det, kan det inte bara vara av ondo.

  @Bark
  Ang. känslan att det blir för detaljerat och ingående beskrivningar på resor mm.
  Var inte orolig.

  Detta är ju en Blogg av och speciellt för Nerdar så smärttröskeln är mycket hög :)

  / Daniel

  SvaraRadera
 8. Av det lilla jag läst av denna rond i Brewdog vs CAMRA så känns det lite som att Brewdog gör bort sig genom att öppet gnälla om det på sin hemsida, de framstår lite som attention whores som inte har något bättre sätt att få PR.

  SvaraRadera
 9. @Johan: Det är nog sant. Men som någon brittisk bloggare påpekade: Det kanske är viktigare för Brewdog, vad gäller image och ekonomi, att få 40.000 bloggläsare än 40.000 monterbesökare. (eller vad siffran var).

  SvaraRadera