2011-07-17

To Øl Reparationsbajer

Danmark är inte som andra ölländer: Var annars skulle ett bryggeri göra en öl för dagen efter-problem utan att någon verkar reagera över det?

När jag i onsdags var hos Tre Små Rum i Göteborg funderade krögare Reza på vad jag ville ha. Det fanns ett antal IPA och APA i amerikansk stil, men vilken skulle jag ta först? Vi kom fram till att en ”ovanligt jordig pale ale” skulle bli bra.

Reparationsbajer från To Øl, alltså. Det är en amerikansk pale ale på 5,8 % som fantombryggarna Tobias Emil Jensen och Tore Gynther bryggt hos De ”Proef” Brouwerij i Belgien. Malt, vatten, havreflingor, humle (Amarillo, Centennial, Nelson Sauvin) och jäst.

Färgen är röd-orange, vätskan aningen grumlig. Det rödaktiga skummet ger fina skumrester på glaset när det sjunker ner.

Doften är rå och kraftig. Amerikansk citrus-humle, honung, träsav. Friska toner av blommor och lite mint. Lite tung.

Smaken domineras av en överraskande blandning av jord och trä. Lite parfym och en svårdefinierad fruktig smak, vita vinbär och omogna hallon är det närmsta jag kommer.
Jordig, som sagt. Nötter? Beskan finns där, men det är så mycket annat i smaken så den hamnar i bakgrunden. Eftersmaken är lätt och kort med trä/träd och torkade exotiska frukter.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna lätta. Vätskan är medelmjuk.

En mycket annorlunda öl, jag kan inte komma på att jag druckit något som ens är i närheten. Den har en enorm jordighet, men på något sätt fungerar den ändå. Spännande!

Betyg: 3,63. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 75:00 för 400 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar