2011-07-06

Eskilstuna Artos moderna lager

Ölen från Esklistuna Ölkultur betas av en efter en. De två jag recenserat tidigare har varit klassiska öltyper från Tyskland (länk) respektive Tjeckien (länk), men idag är det dags för en nyare typ, den välhumlade amerikanska ljusa helmaltslagern:  

Artos moderna lager ligger på 5,8 % och innehåller pilsnermalt, münchnermalt och ljus karamellmalt. Magnum är bitterhumle och aromhumlen är, utan vidare specifikation, från USA och Nya Zeeland.

Arto i sammanhanget är Arto Ukura, en av de hembryggare som för ett antal år sedan var med och drog igång föreningen som, bland annat, brygger denna öl.

Färgen är djupt gul (7 EBC), det fyra fingrar höga skummet är fast, luftigt och varmvitt. Det sjunker långsamt och lämnar lite skumrester på glaset. Ölen får lite kylgrumling.

Doften är söt med lite alkohol. Humle, och rätt mycket av det. Pomerans, grapefrukt, citron, granbarr och lite kåda. Aningar av deg och italienska örter. Den känns lite för tung och söt för stilen.

Smaken är, föga förvånande, dominerad av humle. Den rena citrussmakande beskan är starkare än medelstark. Citrosfrukter, citrusjuice och citrusskal. Lite söt deg och beska örter. Aningar av grapefrukt och spannmål. Avsluningen är besk och söt med en kvardröjande besk torrhet.

Kolsyran är kraftig med massor av små friska bubblor. Vätskan är medel-mjuk.

En riktigt trevlig humlestinn lager med en bra friskhet. Beskan verkar ligga kvar i munnen hur länge sedan som helst. Tyvärr drar den lite obalanserade och tunga doften ner betyget en hel del.

Ni som minns hur förbluffande det var att dricka Hell 1997: Här är ölen för er!

Betyg: 3,68. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment lokalt i Eskilstuna. Pris: 32:50 för 500 ml. Bäst före: 2011-12-27.

4 kommentarer:

 1. Efter alla inlägg om Eskilstuna blir jag väldigt sugen på att ta mig dit, och köpa en av varje!

  Tar nog bara en timma och det verkar det ju vara värt..

  SvaraRadera
 2. Kommentar till linköpingsbor:
  Finns (åtminstone häromdagen) på gästfat hos Bishops Arms

  SvaraRadera
 3. Grattis på födelsedagen önskar Balder och resten av Ölrådet!

  SvaraRadera
 4. Efter att ha läst dina recensioner av Artos och Fröslunda har jag köpt dem igen, och jag är nog faktiskt beredd att ompröva mina åsikter om dem. Framförallt Fröslunda upplever jag som väldigt välbalanserad och typriktig.

  Däremot kan jag inte alls begripa hur vi kunde rösta fram Anders DIPA till totalsegrare på Allt om Öl-festivalen. Den gillar jag egentligen inte alls, men ändå hade jag visst gett den 8/10 i blindprovningen... Skummish.

  SvaraRadera