2011-07-29

Annika blonde

Nya öl, nya tag: Eskilstuna Ölkultur anser på etiketten att just blonde är ”en god inkörsport till de belgiska alens rika värld […]” och det är väl svårt att säga emot.

Annika blonde är en belgisk ljus ale på 6,6 %, den är bryggd på pilsnermalt (det mesta) och lite münchnermalt och vetemalt. Bitterhumle: Hallertauer. Aromhumle: Saaz. Jästen är från Westmalle. 26 IBU.

Färgen är ljust guld (12 EBC), vätskan klar. Det finns jästfällning i botten av flaskan. Det varmvita summet är två fingrar högt och kompakt. Det sjunker sakta ner utan att lämna några egentliga rester på glaset.

Doften har en vis beska, men det är fruktestrarana och en mild ton av jäst som dominerar. Torra mineraler, mogna röda äpplen, apelsinskal och lite humliga toner av hö. Trevlig och balanserad, men rätt lätt.

Smaken har en hel del humle i starten, men jag noterar snart smaker av örter och hö som snart kompletteras av röda bär och en lätt vete-syrlighet, lite torra jästtoner och aningar av kalk, parfym och päron. Jodå – här händer det saker. Rätt lätt kropp. Eftersmaken har en lätt värmande alkohol-ton, mjuka jästiga smaker och en mycket mild aning av oljefärg och skolkritor. Avslutningen är mycket mjuk med jäst, kex och en ren beska.

Kolsyran är stark med massor av mjuka bubblor. Vätskan är aningen kladdig.

En mycket behaglig belgare, och som de skriver en utmärkt introduktion till familjen. Om jag ska anmärka på något blir det att smakerna visserligen är fint balanserade och mjuka, men det blir ibland väl lätt och mjukt, jag skulle gärna sett lite mer ”bett” i den här.

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Finns i Systembolagsbutikerna i Eskilstuna. Pris: 28:90 för 330 ml. Bäst före: 2011-09-15.

Bonusundring: På flaskans hals står det prydligt ingjutet ”Gebraut nach dem Reinheitsgebot”. Undrar vad de egentligen var tänkta att innehålla?

2 kommentarer:

  1. När ska du rescensera den här? ;)

    http://devour.se/wp-content/uploads/wpid-263944_10150308082186663_588011662_9381132_1722018_n1.jpg

    SvaraRadera
  2. @Mats-Johan: Tja, om jag får tag på en burk?

    SvaraRadera