2011-07-05

Stone Double Bastard Ale - igen

Det var ett tag sedan man såg något från Stone Brewing Co på Systembolaget. Å andra sidan klarar de knappt att brygga öl till USA-marknaden, så det är väl begripligt. Double Bastard är en amerikansk strong ale på 10 %, och jag är nästan säker på att den här flaskan bryggdes 2007.

Jag recenserade den i december 2008, och gav den då imponerande 4,45 i betyg (länk).

När jag nu åter häller upp den möts jag av en klar mycket mörkt brunröd-färgad vätska med ett snabbt nedsjunkande ljusbrunt skum. Lite skumrester på glaset, liksom vissa alkohol-gardiner.

Doften är rätt russin-artad vilket väl är rätt väntat med tanke på åldern. Men också en lätt beska. Lite alkohol och en mjuk sötma. Doften känns annars tunn och lite stickig.

Smaken är kraftig. Mycket malt, söta sherry-artade smaker. Lite russin. Alkohol. Lite kort eftersmak med värmande alkohol, russin och torkad frukt. Medelstor kropp. Slutet har ungefär lika mycket alkoholtoner som en cognac eller whiskey.

Kolsyran är medelstark; bubblorna är små och vassa. Vätskan är lite torr men samtidigt något tjock.

På tok för spritig för min smak, det fanns inte tillräckligt mycket annat att väga upp alkoholen. Lite obalanserad. Antingen har den här flaskan utvecklats åt fel håll, eller så är jag betydligt mer svårimponerad nu än för 3 år sedan.

Betyg: 3,43. Bäst före: Mars 2010.

1 kommentar:

  1. Vad hade du förväntat dig av en öl som färsk har en väldigt utpräglad humlearom och smak och du låter den stå 4 år och dessutom mer än ett år längre en bäst före datum? Självklart har den utvecklats till det sämre det borde väl t.om. du förstå?

    SvaraRadera