2011-07-28

Eskilstuna Anders dubbel IPA

Dags att recensera den öl som jag var med och utsåg till festivalens bästa under Allt Om Öl Festivalen i somras: Anders dubbel IPA, en amerikansk dubbel-IPA på 8,7 % från Eskilstuna Ölkultur.

Den har bryggs med pilsner- och vetemalt samt humlesorterna Pacific Gem, Columbia, Citra och Chinook. Torrhumling har skett.

Färgen är ljust brunäorange (1 EBC), vätskan är grumlig. Det låga smutsvita skummet sjunker sakta ner utan att lämna mycket skumrester på glaset.

Doften… Är mildare än jag väntat mig. Humle… Amerikansk. Citrusfrukter. Men också godis-artad sötma med lite kex och feta kemiska toner av stearin och svavel/tändstickor i bakgrunden som stör en hel del.

Smaken är besk, visst, men beskan är ganska kortlivad och spretig. Lite ren sötma och värmande alkohol. Sedan går det snabbt utför: In kommer en tydlig och stark ton av gröna äpplen (alltså acetyladehyd) och förstör hela smakupplevelsen. Medelstor kropp. Eftersmaken delar äppeltonerna, jag hittar också en torr och ren beska, aningar av småkakor och värmande alkohol. När jag häller upp den andra halvan av flaskans innehåll blir felsmakerna ännu värre och gör ölen totalt odrickbar. (det finns jästfällning på botten).

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är milda. Vätskan är medelmjuk.

Det här är exakt samma felsmak som jag kände i festivalölen Mälarbadens Sommarale, som många andra verkade uppskatta. Jag kanske är överkänslig mot den här smaken? I vilket fall går den här flaskan tillbaka till Systembolaget på måndag.

Senare uppdatering: Nu har jag pratat med bryggaren. Han provade en av deras referensflaskor, och ansåg att den var felfri. Alltså har det hänt något med den här flaskan.

Betyg: 1,6. Tillgänglighet: Säljs lokalt på Systembolaget i Eskilstuna. Pris: 32:50 för 220 ml. Bäst före: 2012-04-06

12 kommentarer:

 1. Lustigt hur olika det kan bli då detta öl drucket en solig sommardag är bland det godaste jag fått i mig.

  SvaraRadera
 2. @Micke: Visst, jag håller med. På festivalen var den ju riktigt riktigt läcker. Men inte nu.

  SvaraRadera
 3. bark, kan det varit så att du fick en dålig flaska?

  SvaraRadera
 4. @AdamB: Jo, så kan det ju vara. Det är ju svårt att veta om man som jag bara köper en flaska. Men det är ändå ett problem för mig som köpte den.

  SvaraRadera
 5. Det borde väl vara så att du misstänker att den var dålig eftersom du ska lämna tillbaka den? Det går väl inte att lämna tillbaka/reklamera produkter bara för att man inte tycker om den antar jag?

  Jag drack en flaska i onsdags och gillade den.

  SvaraRadera
 6. @Weine: Bra tanke. Jag får fundera vidare på det. Min åsikt är att ölet inte jäst tillräckligt och eller lagrats tillräckligt. Hm.

  SvaraRadera
 7. Uppenbart något fel på ölen så lämna tillbaka den så får bryggeriet veta att den inte är drickbar.

  Ölanders

  SvaraRadera
 8. Kanske en bättre idé att prata med pojkarna på Eskilstuna Ölkultur om att du fått en flaska med infekterad öl istället för att betygsätta ölen på bloggen, kan vara som AdamB säger, en enstaka flaska som innehåller mer än bara öl...

  SvaraRadera
 9. Jag är i kontakt med bryggeriet och de håller på att kolla på vad som hänt/inte hänt.

  SvaraRadera
 10. Köpte två flaskor anragligen samma helg som dig (allt om ölfestivalen). Efter ha testat den på festivalen var den ett självklart köp. Dock hällde vi faktiskt ut båda två. Den första kan jag inte riktigt beskriva vad som var fel på....smakade "konstigt", den andra däremot var direkt sur. Har tyvärr bara kvar en av kapsylerna med datummärkningen "Bäst före 2011-12-18".

  SvaraRadera
 11. @Joel B: Köpte du dem inne i stan eller på Tuna Park?

  SvaraRadera