2011-07-17

Göteborgsbesöket del 2

Dropp dropp
Torsdag.

Låt se, vad var ölrelaterat? Inköp av en Ocean Göteborgsporter och en Evil Twin Soft Dookie på Systembolaget i Nordstan. Fingrade på på en Drie Fonteinen Doesjel, men kom efter en intern diskussion fram till att det var en stor flaska och att den nog bara skulle bli stående.

Mindre ölrelaterat var inköpet av en regnskyddande jacka hos Nisses: Jag hade, stressad som jag var, åkt i det jag hade på mig och inte insett att det skulle regna i Göteborg. Mycket orelaterat: Jag får nog lägga till den butiken till min lista över butiker jag bör besöka vid besök. Tidigare finns den klassiska butiken Ströms på listan, och de hade också bra jackor på rea, men som lägre tjänsteman tyckte jag att 498:- var mer lagom än 4.590:- för ett panik-klädinköp.

… hur hamnade jag här? Just ja. Jag hade stämt träff med Oceanbryggeriet efter lunchen, och det skulle regna. Så var det.

Det skulle bli en del prat med bryggaren Tomas Bingebo. 2½ timme, närmare bestämt. Fram till att hans kollega Peter kommit tillbaka och (kändes det som) börjat bli stressad över att det inte hände så mycket i bryggeriet den eftermiddagen.

Det får bli en separat text.

Planen var väl att efter detta ta en bit mat och lite mer öl. Vilket visade sig vara svårare än jag trott: Efter att ha vandrat omkring i Olivedal och mötts av den ena fulla krogen efter den andra (det var kö ut på gatan hos Gyllene Prag) hamnade jag till slut på Tre Indier där veteölet på fat var slut, men det fanns en barplats. Maten, Naryali Lamb, var god och kryddig och San Muguel gjorde väl sitt jobb.

Men det var också droppen som urholkade min mage fullkomligt. Så i stället för att göra återbesök hos Tre Små Rum och kolla upp något av de ställen som jag tidigare hoppat över så spenderades kvällen med magoro och lätt illamående på hotellet.

Här någonstans beslutade jag mig för att lyssna på kroppen och, förutom provningen på lördagen, hålla upp med alkohol i en vecka.

Fredag.

Eskilstuna Ölkultur hade tidigare på sin Facebook-sida frågat om någon kunde hjälpa dem att hämta tomfat från Göteborg till Eskilstuna. Det är inte alltid lätt att jobba utan distributör alla gånger… I vilket fall erbjöd jag att ta faten till Linköping vilket passade dem bra eftersom Bishopas Arms i stan är en kund.

Så vid lunchtid shoppade jag livsnödvändigt livsmedel på The English Shop (Ketchupchips! Yorkie! Skittles! Fast tyvärr ingen Diet Irn-Bru) och gick så in till deras granne,  The Old Beefeater Inn.


Jag/vi har gått förbi den krogen åtskilliga gånger, man aldrig gått in. Kan inte riktigt förklara varför. Men det finns ju så många andra ölrogar i närheten och jag har väl lurats av 90-tals-engelsk-pub-byggsatsen som den utåt ser ut att vara byggd på.

Ni vet, ett sånt där ställe som började med höga ambitioner men som efter 15 år av ständiga ägarbyten tycker att Kilkenny är ”sån där konstig mörk öl”, har whiskey från Lidl och Mix Megapol i högtalarna? 

Men nu gick jag in, och kände att hungern kommit smygande. Beställde in en Fish 'n' Chips med mineralvatten. Den överträffade med råge mina förväntningar, och ligger klart bland de 5 bästa jag ätit (varuhusrestaurangen hos Marks & Spencer i York leder fortfarande)!

När jag tittade runt såg jag ett ställe som växt in sig i den lilla lokalen på ett charmigt och autentiskt sätt, det satt en bra stämning i väggarna! Bland ölen fanns en specialbryggd lager och ale från Dugges (oklart om de var igång idag) liksom några Carlsberg Sverige-distribuerade fatöl och några svenska, bland annat den inte helt vanliga Ahle Ale på cask (senare tillägg: Se kommentarerna). Det kommer att bli fler besök. Om inte stället är fullt, vilket verkar vara det normala.

Fyra tomfat lastades i bilen och jag var på väg tillbaka till Linköping efter ett par skönt avkopplande dagar där jag äntligen verkar ha lärt mig avstånden i Göteborg och när det funkar att gå eller när jag ska ta kollektivtrafik. Annars brukar jag gå för långt och komma hem med spruckna fötter och ömma vader.

Bildbonus:Oceanbryggeriet ligger i det kvarter som en gång i tiden inhyste Lyckholms Bryggerier. En av de charmigaste detaljerna i det numera ganska nedgångna området är det grova rör som går runt halva kvarteret. När Lyckholms bryggde öl här gick röret från mäskpannorna (nere till vänster på övre bilden) till stallet (till vänster på den undre bilden). På det sättet blev biprodukten drav till hästfoder utan större arbetsinsats.

7 kommentarer:

 1. Kanske är det indiska köket som ger dig magoro inte ölen.. ;)

  SvaraRadera
 2. Cask på Old Beefeater alltså? Var det nåt tillfälligt eller mer permanent? Måste erkänna att jag aldrig varit där trots att jag bott i Gbg sen 2001.

  SvaraRadera
 3. @enerbackenshembryggeri: Jag vet faktiskt inte, det är möjligt att jag missförstod skylten "real" på kranen.

  SvaraRadera
 4. Det verkar onekligen vara cask. Från hemsidan:

  Vi erbjuder också att leverera öl i flaskor eller fat. Faten är 30 liters med "Pripps-koppling" samt Real Ale i 40-liters cask.

  Beefeater är tyvärr ett sådant ställe man glömmer bort ibland. De har några gästkranar som kan vara intressanta.

  SvaraRadera
 5. Beefeater är ofta knöfullt, men får man plats vid ett bord och man är köttätare så har de grymt bra mat!

  Bägge specialölen från Dugges är väl värda att testa där, liksom att de roterar gästöl rätt friskt.

  Har dock inte sett cask där förr, måste gå dit snart igen alltså.

  SvaraRadera
 6. Jag frågade Old Beefeater Inn Och fick det här svaret:

  - Ahle Real Ale är en mordern variant av cask-öl. dvs. ej kolsyrad och "levande" öl bruggd i traditionell stil. Dock är den anpassad för att fungera på restauranger och puber i den mening att man på plats tillsätter lite kolsyra (soda stream-metod). Kort o gott; vi pumpar inte ölen, men den är tillverkad på klassiskt vis.

  Låter lite som Corneliusfat?

  SvaraRadera
 7. Beefeater var ett favoritställe under de tio år jag bodde i Göteborg och jag försöker ofta hinna med ett stopp där vid varje återbesök. Jag tycker stämningen är trivsam, ölutbudet bra - på gästkranarna finns en hel del kul och maten är riktigt bra. Deras hamburgare kvalar helt klart in på min topp 5.

  SvaraRadera