2010-09-01

Ocean Vit

Jag hoppar lite i ordningen på ölen jag drack igår på De Klomp. Den sista blev Vit från Oceanbryggeriet. Det är en öl i belgisk witbier-stil på 5% och 28 IBU som egentligen bryggs för Göteborgsrestaurangerna Familjen, Björns Bar och Kock & Vin där den bara säljs på flaska. En handfull fat fylldes dock i samband med den första bryggningen.

För de intresserade kan nämnas att ölen är gjord av Maris Otter pale ale malt, vetemalt. Galena-humle för beska och Cascade för arom. I slutet av bryggningen har det tillsatts lite kryddor: Färska krusbär från Tjörn, citronmeliss, koriander, skal av citron/lime/apelsin, kryddnejlikor och ingefära.

Färgen är kallgul, vätskan lite grumlig. Det lilla kompakta skummet är varmvitt.

Doften är svårdefinierat kryddig. Mogna krusbär. Kokt mynta. Det är lite som om en gräsklippare gått bärsärk i en kryddträdgård. Konstig. Fast konstig på ett rätt bra sätt.

Smaken är kryddig med toner av timjan och en viss beska. Toner av vete-syrlighet. Lite som en ört-vinäger. Eftersmaken är friskt (inget av den ibland kvalmiga koriandersmaken) kryddig och lite syrlig.

Kolsyran är medelstor, liksom bubblorna. Vätskan är något lätt.

En krävande och vågad öl som jag tycker blir lite väl mycket i alla kryddor. Jag tyckte att färsk timjan var en tydlig smak, Bobo i baren hävdade att den smakade som ölkorven de har. Han hämtade lite korv och timjan från köket, och vi insåg väl att vi båda haft hyfsat rätt.

Foto: Rodrigo Arvidsson

Betyg: 3,0. Tillgänglighet: Fåtal fat på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml.

2 kommentarer:

 1. Det är mycket kryddor som sagt, men fungerar faktiskt helt ok. Tycker den har en del tanniner a la vin från skalen. Alla kryddor och krusbär kokades innan de tillsattes och mixades till en "gröt" med stavmixer.

  Ölrepubliken har ett fat nästa vecka under temat Ocean.

  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
 2. Jag drack ett par Vit till en middag på Familjen och skulle nog säga att det är en av mina bästa Ocean-öl! En öl man minns är inte det vanligaste i öl-Sverige.

  SvaraRadera