2010-09-16

Systembolagets jul-lansering 2010


Måndag 15 november 2010. Systembolaget lanserar julölen. Öldrickare vallfärdar med överfyllda varuvagnar.

Alla varorna är i modul T9 vilket betyder att butikscheferna har stor frihet att själva bestämma vad och hur mycket som tas hem. Alla varor kan beställas från alla butiker.

Erfaranhetsmässigt brukar det vara bra att vara ute i god tid — de intressantaste ölen kan mycket väl vara slut innan första advent.

namn, styrka, volym, pris
Sådär spontant tycker jag att det är som det ska vara; en blandning av klassiker, nya favoriter och nyheter. 47 sorter… Sedan tillkommer gissningsvis 10 till i mitt-i-månaden under november-december.

Uppdateringar allteftersom de kommer in:

Rudolf från Dugges är samma som 2009 och kategoriseras som en ”dark ale”.

Spendrups släpper information om nya Pistonhead-ölen först 11 november.

Nils Oscar Julöl 2010 är i princip samma scotch ale som 2009, humlesammansättningen har ändrats något och är i år Sorachi, Cascade, Saaz och Amarillo.

Mohawk Blizzard Imperial Porter är ”är bryggt på havre, Pale, Amber, Brown, Dark Crystal, Pale Chocolate, Chocolate och Black malt, samt honung och Dark Muscovado. Den är humlad med Simcoe, Chinook, Cascade, Columbus, EK Golding och Saaz och torrhumlad med Centennial och Amarillo. Beskan är låg, bara 40 IBU, men väl utjäst för att motverka att den blir obalanserat söt.”

Bryggmästarens Julspecial är från Spendrups och kommer att byta namn innan lanseringen eftersom Åbro äger varumärket ”bryggmästarens”. Det är så pass inarbetat att till och med jag på autopilot frågade Åbro kundtjänst om den ölen. Hoppsan.

Midvinternattens Mörker MNM är bryggd efter samma recept som förra året. Årgången står på ettiketten mest av lagrings-förenklings-skäl.

4 kommentarer:

 1. Härligt med Solstice d'hivert och att Rudolf Ren är tillbaka.

  SvaraRadera
 2. Flying Dog på bolaget? Vad har hänt?

  SvaraRadera
 3. Med ett lätt darr på underläppen ser jag att Underlig Jul från Nögene saknas.
  Den underbara doften glömmer jag inte i första taget.

  Tur att jag har en kvar, dock ville jag ju göra en jämförelse.

  / Daniel

  SvaraRadera
 4. @Daniel Det verkar växla, ena året kommer God Jul och andra är det Underlig Jul från Nögne.

  SvaraRadera