2010-09-26

Sigtuna Black October

Den udda fågeln i oktoberfest-släppet är som vanligt Black October från Sigtuna Brygghus. I stället för att brygga en märzen/oktoberfest, en stil som BeerSweden utpekade som särdeles tråkig häromdagen (länk). I stället har de rört ihop en schwarzbier, som kort kan beskrivas som tyskarnas variant på ”rostad lättdrucken torr svart öl” som britterna kallar stout. Alkoholhalt: 5%.

Så att ölen är mörkbrun gränsande till svart är ingen överraskning, inte heller det kompakta ljusbruna skummet.

Doften är rostad och torr med lite Coca Cola-liknande kola/nöt/krydd-ton. Det finns humle här, men den är som sig bör i bakgrunden och ger en balanserande beska, inget mer.

Den rostade malten dominerar även smaken. Eftersom mycket av sockerarterna i det grodda kornet omvandlas till sockerkulör (svart, men relativt smakneutralt) är blir smaken också relativt torr. Lite knäck och nötter och lite… stekskorpa. Smaker av pumpernickel och andra dansk/tyska svarta rågbröd. Eftersmaken har en ren ganska lätt beska och rostade lite karamelliga toner och en aning mörk choklad. Lite torkade äpplen, kaffekarameller och en aning metall i slutet.

Kolsyran är lätt till medel, de mjuka bubblorna små. Vätskan är len.

Betyg: 3,55 (när jag drack den här förra året fick den 3,25). Tillgänglighet: Systembolagets Oktoberfest-sortiment 2010 (slutsåld lagerstatus). Pris: 22:50 för 500 ml.

Bonus-nörd-fakta: Mannen på den för året nya etiketten höll ursprungligen ett glas i höger hand. Detta ansåg Systembolaget som brytandes mot alkohollagen och det fick plockas bort.

4 kommentarer:

 1. Åh, Systembolaget och alkhollagen! Det är svårt att inte älska er ändå!

  SvaraRadera
 2. Jag förstår inte, skulle denna öl vara slutsåld? Varken pris eller den uppgiften verkar stämma men jag läser kanske recensionen helt galet??

  SvaraRadera
 3. Den är inte slutsåld, den rullar hela tiden :)

  Hälsningar,
  Marc på Brill

  SvaraRadera
 4. Jag lurades av förra årets artikelnummer på Systembevakningsagenten. Ska fixas.

  SvaraRadera