2010-09-14

Ørbæck Jefferson Boho Pilsner

Ännu en öl från sommarens Danmarksvisit, nu borde de väl snart ta slut?

Annars begriper jag inte riktigt hur de tänkt. Det danska mikrobryggeriet Ørbæck Bryggeri startar en ny under-etikett kallad Jefferson och berättar på etiketten om stolta amerikanska bryggeritraditioner med en formgivning à la Luna Park. Och så brygger de en klassisk tjeckisk pilsner kallad Jefferson Boho Pilsner med pilsnermalt och Hallertau-humle på 4,6%. Nej, jag kopplar inte riktigt.

Färgen är ljust orange-gul, vätskan får viss kylgrumling. Det stora varmvita skummet sjunker långsamt och lämnar stora bitar av skumrester på glaset.

Doften är besk med massor av metall – lite som att lukta i en verktygslåga. Det finns också en småvass sötma och toner av färskt bröd och smör.

Smaken är först intensivt söt med toner av småkakor och smörkola. Sötman mildras och lämnar rum för en viss beska och smaker av smör och färska kryddörter. Metall i slutet.

Kolsyran är mild till medelstark, bubblorna små och friska. Vätskan är lite stickigt söt.

För mycket orena och oklara smaker för att riktigt uppskattas av mig. Det känns lite som en hembrygd på maltextrakt.

Betyg: 2,6. Tillgänglighet: Köpt på Kvickly Helsingør. Pris: 18:95 DKR.

6 kommentarer:

 1. Metall i doft och smak tyder på att det är något som har gått fel i bryggeriprocessen. Förmodligen har kommit in för mycket syre och ölet har oxiderat. Denna risk finns om flaskan har stått utan kapsyl för länge.Den kan också ha förvarats för ljust eller för varmt.Rätta mig om jag har fel.

  Samma fenomen var jag själv ute för ett antal år sedan. Det var en öl fån Spendrups som både doftade och smakade
  rostig järnspik.

  Ölhälsningar
  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera
 2. @Sven-David: Det finns faktiskt en liten risk att flaskan var för gammal, men jag kan inte säkert veta. Den köptes i slutet av juli.

  Jag har idag letat efter datummärket som ska finnas, men jag lyckas bara hitta några oläsbara prickar på kapsylen.

  SvaraRadera
 3. Väldigt off topic, och jag förstår om du inte svarar. vet du vad som hänt med bloggen Double Bastard Beer Blog?
  Den har inte uppdaterats sedan 11/11 2009.

  SvaraRadera
 4. @ Bark. Den borde inte blivit för gammal. Rätt förvarad i några månader skall inte vara några problem. Risk finns att den kan varit en hyllvärmare i butken.

  SvaraRadera
 5. @Anders: Varken jag eller någon jag pratat med lyckades lista ut vem ”Double Bastard” var och ännu mindre varför han plötsligt slutade. Även jag saknar hans annorlunda inlägg.

  SvaraRadera
 6. Och vi som vet hans (eller hennes?) sanna identitiet kommer att ta med oss den i graven. :)

  Jag tror helt enkelt att tiden inte räcker till. Håller med om att inläggen höll mycket bra kvalitet. Speciellt bogus-mailen till bryggarna om den specialanpassade programvaran för att ta fram det ultimata ölet, var riktigt intressant att läsa.

  SvaraRadera