2010-09-08

Falcon Oktoberfest

En ny svensk oktoberfestöl för året är Falcon Oktoberfest från Carlsberg Sverige. Det är en märzen/oktoberfest på 5,5%. Tidigare har samma bryggeri haft (har?) en motsvarande 3,5%-öl, Falcon Oktober.

På etiketten kallar beskriver de själva ölen som ”[…] en välhumlad öl med sötma och kropp.”

Färgen är guld, vätskan klar. Det fingertjocka skummet är vitt, det sjunker långsamt och lämnar en del tjocka skumrester på glaset.

Doften är söt och ren med lite beska toner och aningar av snittblommor och en aning målarfärg.

Smaken är milt maltig med lite krämiga nötiga smaker, medelstor sötma och en försiktig beska. Eftersmaken kan också beskrivas som försiktig med smaker av alkohol, torkade frukter (päron?), hasselnötter och rostat bröd.

Kolsyran är relativt mild; de friska bubblorna är små. Vätskan är medelmjuk.

Tja, jodå. Den här är väl ungefär som de stora tyska bryggeriernas moderna oktoberfestöl, varken sämre eller bättre.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Systembolagets oktoberfestsortiment, lagerhålls ungefär oktober ut (lagerstatus). Pris: 15:90 för 500 ml (jag har såväl köpt en flaska som fått en som varuprov).

5 kommentarer:

 1. Ja just det. Alla dessa stora tyska bryggerier.

  Jag har väldigt dålig koll, men hur ser utbudet av kvalitetsöl från tyskland ut på systembolaget?
  Är det helt omöjligt med bra tysk öl där? (Förutom ett gäng veteöl då, och även de verkar ju domineras av de större bryggerierna)

  Beck finns ju på bland annat Oliver Twist här i Stockholm. Finns det fler liknande? (nej, inte beck's. beck)

  SvaraRadera
 2. @Petter: Det är generellt svårt för oss som gillar tysk öl, något jag flera gånger tagit upp här på bloggen. Svaret på frågan varför är detsamma från såväl krögare som Systembolag: Det säljer inte och folk vill inte betala för bra tysk öl.

  Och vad gäller Oktoberfestölen hävdar mina Systembolags-källor att de mest står och dammar i hyllorna.

  SvaraRadera
 3. Bra tysk öl lyser med sin frånvaro på Systembolageets hyllor. Det är konstigt att Brill inte lyckats att få in ölen från Hacker och Psorr. Ölen där ifån skiljer sig från mängden av tysk standard pilsner.De har dock fått in Reidenburger pilsner som är en ofiltrerad ekologisk öl.Den har förmodligen kvalat in på grund av att den just är krav märkt.
  Ölhälsningar

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera
 4. Den där etiketten förde onekligen tankarna till Löwenbräu

  SvaraRadera
 5. Bark: "Och vad gäller Oktoberfestölen hävdar mina Systembolags-källor att de mest står och dammar i hyllorna."

  Själv har jag varit på bolaget två gånger (här i Linköping, Tornby) sedan de släppte Oktoberfest-öl och har missat de tyska varje gång. Endast Gotlands, Sigtuna och Slottkällans jag hittat. Tycker att de får skylta bättre.

  SvaraRadera