2010-09-13

Systembolagets mitt-i-månaden-nyheter september 2010

Följande nyheter kommer i Systembolagets tre vinkällarbutiker på onsdag. De kan beställas från andra butiker samma dag. Jag känner tyvärr inte till vilka mängder de köpts in i (förhoppningen är att de här nyhetslistorna ska bli lite bättre i höst).

Namn, alkoholhalt, storlek, pris
Om ni inte provat den tidigare, rekommenderar jag Deus, perfekt som entrérdrink på nyårsafton. Bøgedal är ett bryggeri som jag på något sätt missat, känns det som.

För de som tycker att 1½ liter Rochefort 8 är väl mycket på en och samma gång kan jag nämna att 33 cl-flaskan funnits i sortimentet sedan minst 2006.

6 kommentarer:

 1. Frågan är, utvecklas öl i en stor flaska bättre/sämre med tiden än öl i en mindre flaska eller blir det ingen noterbar skillnad?

  SvaraRadera
 2. Vet du varför det är så himla mycket dyrare att köpa de i 1,5 lit-flaska?

  http://www.systembolaget.se/Applikationer/Sok/ResultatLista.htm?Sok=e2&SokKriteria=Rochefort&Butik=0&SidNr=1&SortKol=namn&Asc=1&BackUrl={0071022A-F37F-4CB2-B7F5-DB78F70CFE2F}

  176:-/l för den stora och bara 100:-/l för den lilla, borde det inte vara tvärtom?

  SvaraRadera
 3. Mousserande utvecklas mer i stora flaskor än i mindre och kan då också lagras längre. Samma bör gälla för Öl, särskilt då "champagne-öl".

  SvaraRadera
 4. @Martin Persson: Frågan har varit uppe förr, och svaret verkar vara "för att det tillverkas/fraktas/säljs så mycket färre av dem".

  SvaraRadera
 5. @Johan: Öl såväl som vin utvecklas framför allt långsammare (och därmed bättre enligt de flesta) ju större flaskan är. Jag kommer inte ihåg exakt varför men det har att göra med att utrymmet i halsen är förhållandevis mindre.

  SvaraRadera
 6. Förmodligen beroende på att det är mindre luft i flaskan i förhållande till vätskan.

  SvaraRadera