2010-09-06

Spendrups Norrlands Guld Ljus

På sätt och vis en ny öl, på sätt och vis inte. Den här lanserades redan i september 2009, men då i beställningssortimentet (något jag inte tror att Spendrups hade planerat). Den verkar ha sålt bra, för i förra veckan gick den upp i det ordinarie sortimentet. Norrlands Guld Ljus från Spendrups Bryggerier är en (helmalts-) light lager på 4,7%.

Såhär skriver de om den i pressreleasen från förra året:
Ett älskat storöl har fått en polare – Norrlands Guld Ljus

[…]Norrlands Guld Ljus skiljer sig på ett antal sätt från hur vi är vana att se Norrlands Guld. Det lättdruckna ölet har en lägre beska än originalet och en alkoholhalt på 4,7 vol %. Även förpackningen skiljer sig, den ljusa lagern har tappats på en flaska med knubbig form.[…]

Färgen är ljust guldfärgad, det stora kompakta skummet är varmvitt. Inga skumrester blir kvar på glaset.

Doften är syrlig med lite unkna toner av pappersmassa, svartpeppar och motorolja. Det finns också en bitter kemisk ton av citronsyra.

Smaken är lätt med en oren sur-bitter smak. Tydliga toner av pappersmassa, deg och papper. Lite aningar av ost-crakcers och peppar. Eftersmaken är syrlig med en lätt sackarin-sötma.

Kolsyran är medelstark, bubblorna medelstora och vätskan är lite blaskig.

En öl gjord helt utan aromhumle? Medan jag framför allt doftade på den här så funderade jag på vad de som tagit fram ölet i fråga funderade över när de var klara med utvecklingen. Var det verkligen det här de ville jobba med? Kände de sig nöjda med vad de uträttat?

Betyg: 1,9. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment(?). Pris: 12:90 för 330 ml.

Foto: Spendrups.

3 kommentarer:

 1. Norrlands Ljus har funnits på hyllorna på bolaget hemma i Falun sen typ sen vår eller tidig sommar om jag inte minns fel, men det lär ju ha varit nån form av lokalt val pga hög efterfrågan då.

  SvaraRadera
 2. Jag förstår vad du menar.. hur kan en respektabel bryggare som har respekt för sitt yrke tycka en sån här öl är ok.... inte direkt man tycker den den tillför något. Tjäna pengar är väl det som räknas. Finns ingen stolthet i det.,samma som falcons löjliga reklamer. Seriöst... vem tror på att de menar att de verkligen är stolta över vad de skapat. Jävla skit är det. Och då är jag mild. Jag gör öl själv hemma som är 10 ggr mer genomtänkt och 20ggr så god. Utan att överdriva. Kanske för att jag gör mitt öl med lite omtanke och för att jag ärligt kan kan vara stolt över det och säga "detta har jag gjort själv".

  Så det så....,:)
  Eberlund - olradet.se

  SvaraRadera
 3. Norrland Guld ljus har jag inte smakat och kommer inte att göra det.
  Oavsett alkoholstyrka allt från den alkoholfia varianten till 7.2 så smakar den illa. Bright och Norrlands Guld är ett av Spendrups största misstag.

  Sven.David
  Lund

  SvaraRadera