2010-09-15

Jacobsen Sommer Wit

Näääärå, de är inte slut, de danska flaskorna från i somras. Här är en till.

Jacobesn Sommer Wit är en witbier på 5,1% från Carlsberg Danmarks egna (mer eller mindre) experimentella serie öl. Den är kryddad med hallon, fläderbär, citrus, kryddnejlika och koriander. Färgen kommer från koncentrerad fläderbärsjuice.

Vätskan är grumlig; färgen lite svårdefinierbart beige-rosa med aningar av brunt. Det fingertjocka skummet är ljust beige med en aning rött, det sjunker långsamt och lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är vete-syrlig med lite torra fruktiga toner, mestadels från hallon. Lite kryddiga antydningar i bakgrunden.

Smaken har först en intressant och annorlunda blandning av syrligheter: Dels från vetet, dels från hallonen och de andra smaksättningarna. Jag hade, när jag läst på etiketten, väntat mig en ganska söt öl, men den här var tvärtom ganska torr och med en utpräglad syrlighet. Fruktiga toner från hallon och fläder (bär/blommor). Eftersmaken har lite beska någonstans liksom mer framträdande smaker av färska vildhallon och kryddor. Den (eftersmaken) är rätt kort och lätt, men samtidigt väldigt behaglig.

Kolsyran är medel till stark, de många små bubblorna friska. Vätskan är något mjuk och aningen kladdig.

En intressant och lite egensinnig variant på wit-konceptet som är ruskigt lättdrucken. Jag delade upp flaskan mellan kvällsmaten (isterband med stuvad potatis) och recensionen. Det hade nog fungerat något bättre till en lite sötsyrlig dessert, men i både fallen gick den ner kolossalt lätt! Och då gjorde det nästan ingenting att jag ibland upplevde den som lite enkel i smaken.

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Köpt på Kvickly Helsingør. Pris: 34:95 DKR.

2 kommentarer:

  1. Mmm... isterband med dillstuvad potatis! Bland det godaste man kan äta. Funkar utmärkt med en god wit eller weiss.

    SvaraRadera
  2. @Fredrik K: Hade jag haft hela ölsamlingen kyld hade jag nog provat någon av höstlagrerölen i stället.

    SvaraRadera