2010-09-27

Pripps Blå Sommarlager Fläder 3,5%

Nu har jag druckit höstiga öl ett par dagar. Men Ofiltrerat hade inte varit Ofiltrerat om jag inte då och då är helt fel ute.

Vilken tur att jag hittade Pripps Blå Sommarlager Fläder 3,5% från Carlsberg Sverige i lokala Hemköpbutiken i går då!

Den här ölen fick jag pressmeddelanden om i mitten av april, då Carlsberg presenterade den här och dess storebror Pripps Blå Sommarlager Fläder 4,5%. Den senare presenterade som tillgänglig på krogen och i beställningssortimentet.

Det där med beställningssortimentet nämndes inte explicit i pressmaterialet, och min teori var att bryggeriet varit så säkra på att få in den i ordinarie sommarsortimentet att de redan börjat förbereda etiketter och kartonger etc. Fast så bestämde sig Systembolaget att ta in den mycket snarlika Halmstad Sommar Lager i stället.

Men nu var det folkölsvarianten jag hittade. Efter många om och men, måste jag säga, för jag har aktivt letat efter den här i hyllorna under sommaren utan att hitta en endaste flaska.

Färgen är halmgul, vätskan klar. Det två fingrar höga kompakta vita skummet sjunker efter en liten stund ner till ett tjockt lock utan att nämna några skumrester på glaset.

Doften har en lät saft-artad och konstgjord doft av fläderblomssaft. Det finns också en sötma och en torr ton av kalk.

Smaken är söt och påminner lite om fläder-smaksatt cider. Det påminner faktiskt mer om en alkoläsk än om en öl. Fina friska toner av fläderblommor och en aning citron. Eftersmaken är aningen torrare, och banne mig om jag inte anar något slags beska också. Fläderblomssaft i slutet.

Kolsyran är stark, bubblorna stora. Vätskan är lite läsk-kladdig.

Ingredienser: Öl, fläderextrakt (fläder, citron, socker, naturlig arom). Och det är väl en bra sammanfattning av den här drycken. Jag anar att den starkare varianten var ungefär likadan, och då förstår jag att Systembolaget tog in ölen från Krönleins i stället, den var kanske inte godare, men det var definitivt mer öl. Å andra sidan gillar jag verkligen fläderblomsaft.

Betyg: 2,8. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 11:90 för 330 ml.

Bonus-nörd-fakta: Det här är inte den första smaksatta ölen under det här varumärket; Pripps Blå Sommar var en folköl med en lätt citronsmak som såldes sommaren 2005.

Bild: Carlsberg Sverige.

1 kommentar:

  1. Hoppas hoppas hoppas att den är godare än den förra Pripps Sommar med citron. Det kan ha vart den sämsta svenska öl jag druckit.

    Skönt att du dricker även "usel" öl, så slipper man gå och fundera på om det kanske är en diamant som gömmer sig i Petflaskan.

    SvaraRadera