2010-09-03

Gourmetbryggeriet Blue Mountain Stout

Här har vi en öl som det helt enkelt inte blivit av att dricka. Jag har säkert haft den i kylen i 2 månader, och haft fram den för drickande tre gånger men sedan insett att jag inte skulle ha tid. Men nu blev det av!

Blue Mountain Stout är en öl från Gourmetbryggeriet, som numera ägs av Harboe (undrar var den egentligen bryggs?). Stilen är engelsk stout, alkoholhalten 6,5% och ölen har bryggts med Jamaica Blue Mountain-kaffe och belgisk Callebaut-choklad på 70%.

Färgen är nästan svart, kanten är mörkbrun. Det två-tre fingrar höga skummet är ljusbrunt och sjunker långsamt ner till ett tjockt lock. Tjocka lager skumrester blir kvar på glaset.

Doften är frisk med lite humlebeska och en lätt syrlig ton. Rostad malt och en aning kaffe.

Smaken är först söt med en ton av torr och rostad malt, lite rena beska bakgrundstoner och en mild syrlighet (som är helt rätt i en porter/stout). Det finns lätta toner av kaffegodis och stearin. Eftersmaken är lätt med krämiga noter av kaffe och en aning choklad/kakao. Kaffe-kola i det långa slutet.

Kolsyran är medelstark, bubblorna mycket små. Vätskan är medelmjuk.

En delikat och balanserad öl, som trots de många smakerna är ruskigt lättdrucken. Även om jag undrar om det hade märkts någon skillnad om de hade använt något budget-kaffe i stället för den här exklusiva sorten. Fast… Gourmetbryggeriet Lindvalls Brygg låter kanske inte lika snyggt. Men den här gillar jag och...

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Köpt i Danmark. Pris: 19:95 DKR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar