2010-09-05

Sierra Nevada Celebration Ale 2008

2½ vinlådor fyllda med öl bars hem i veckan, ett par paket med öl har utöver det dykt upp och jag har fått ett par spännande flaskor av vänner.

Hög tid att dricka något riktigt färskt alltså? Min vana trogen gör jag tvärtom det rationella, och tar till de ostar som håller på att krypa ut ur kylen en gammal öl ur skafferiet: Celebration Ale från Sierra Nevada, deras vinteröl, från 2008.

En två år gammal amerikansk IPA? Det är väl inget som går att dricka? Generellt nej, men den här ölen går med lite vilja att kalla för en alkoholsvagare välhumlad amerikansk barley wine. I alla fall tycker jag det. Jag dricker den ur ett högsmalt vinprovarglas, även det lite avogt.

Jag recenserade en hyfsat färsk '07 här.

Färgen är mörkt guld med lite brunt, vätskan klar. Jag ser i glaset något jag inte sett i många andra öl: Små små bubblor verkar tyngdlöst och stabilt flyta omkring i vätskan. Det stora skummet (så stort det nu blir i det här glaset) är varmt beige och det lämnar mycket rester på glaset.

Doften är lättare än vad jag väntat mig: Lite mjuk lagrad humle, en aning alkohol, russin, blandade nötter men också en aningen rå beska i bakgrunden. På något vis känns den aningen… lätt och lite trött.

Smaken är ungefär som jag minns från andra gånger jag druckit den här ölen, mer eller mindre lagrad. Fast det känns som om… någon liksom dragit ner på kontrastreglaget om man pratar bildbehandlar-språk. Kola/knäcktonerna finns där, den lätt citronsyrliga beskan, den mjuka sötman och den välavvägda efterbeskan. Men det är som om allt dragits ner i styrka, den har i smaken blivit mattare helt enkelt. Nu är det här en rejäl öl från början med massor av smaker så det är på inget sätt dåliga smaker, men det är mindre av dem. Eftersmaken är ganska syrlig med lite dammiga toner men också en del smörkola. Efter en stund återkommer den citronsyrliga smaken.

Kolsyran är mild, de små bubblorna mjuka. Vätskan är lätt.

Jag drack för någon vecka sedan en flaska Celebration som var 1 år gammal, och den var fortfarande bra och trevlig. Den här var fortfarande okej, men ingen riktig höjdare.

Betyg: 3,15.

6 kommentarer:

 1. Aha, jag som fått uppfattningen av att du är emot att man kan "få" öl av någon?!

  SvaraRadera
 2. @Jonas: Nej, jag tycker det är okej med smakprover. Däremot tycker jag att man ska vara öppen med det.

  SvaraRadera
 3. Samma här, tar gärna emot smakprover =) Snart ölmässa med massa nytt och förhoppningsvis gott.

  SvaraRadera
 4. Nu blev det ju inte lättare att bestämma hur jag ska göra med min 2010 Sierra Nevada Bigfoot.

  Eller så blev det just enklare, för provar man inte vet man inte...

  / Daniel

  SvaraRadera
 5. @Daniel: Min ringa mening är att Bigfoot brukar åldras med stor värdighet.
  Kan inte påminna mig att jag har druckit någon årets Bigfoot som jag har gillat bättre än fjolårets.

  Bobo
  De Klomp

  SvaraRadera
 6. @Daniel: Jag håller med de andra här: Bigfoot är ett helt annat öl som jag gissar är som snyggast 3-5 år efter tappningen.

  SvaraRadera