2010-09-06

Gotlands Red October

På senare år har Systembolagets tolkning av ”oktoberfestöl” blivit allt mer vidsynt. I år tillhör Rзd Octobзr från Spendrups' experimentverkstad Gotlands Bryggeri de lite mindre traditionella i samlingen. Det är visserligen en märzen, men den har humlats med en blandning av traditionell tysk Saazer och amerikansk Amarillo. Alkoholhalten är 6%. Beskan är enligt bryggeriet ”10 högre än normalt för stilen”, något som enligt Svenska Hembryggarföreningens stilguide borde betyda någonstans kring 30-40 IBU.

Färgen är röd med en aning bärnsten, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är ljust beige. Det sjunker långsamt och lämnar lite skumrester på glaset.

Den kraftiga doften är är maltig med eleganta rostade toner (nötter, smält socker). Humliga beska toner av gräs/blommor och en aning grapefrukt.

Smaken har maltiga aningen karamelliserade toner, precis så som jag vill ha i en Märzen. Men fokuset ligger helt klart på den relativt kraftiga beskan, jag kommer såväl att tänka på en tysk pilsener som en amerikansk pale ale. Massor av gräsig humle ger en robust beska. Eftersmaken är besk med lite blommiga toner och en aning citrus-skal. Det finne lite milda nötiga toner i slutet.

Kolsyran är stark, de friska bubblorna är små. Vätskan är medelmjuk.

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Systembolagets oktoberfest-sortiment 2010, lagerhålls ungefär oktober ut (lagerstatus). Pris: 15:50 för 330 ml.

4 kommentarer:

 1. Blev plötsligt väldigt sugen på att köpa den här. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Även jag blev sugen på att prova en flaska. Ölen som bryggs av Gotlands bryggeri brukar hålla en
  hög kvalité. Det borde finnas mer av denna öltyp (märzen) i Systembolagets fasta sortiment.
  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera
 3. @Sven-David: Det finns en bra svensk Märzen i ordinarie sortimentet som lätt glöms bort: Nils Oscar Kalasöl.

  SvaraRadera
 4. Provade denna igår. Måste säga att jag också gillade den, men det är inte precis vad man tänker på när man hör Oktoberfest, med stora stånkor att hälla ned snabbt.

  Fast ett gott höstöl är det.

  SvaraRadera