2010-09-18

Mohawk Stitch

Åter igen en öl i Mohawk-serien, som har tagits fram av bryggaren Stefan Gustafsson på uppdrag av distributören Wicked Wine. Själva bryggandet har skett på Sigtuna Brygghus. Mohawk Stitch är en engelsk porter på 5,3 % inspirerad av recept på ”brown ale” från 1800-talets slut.

Amber, brown, chrystal, pale chocolate och chocolate är maltsorterna. Brunt moscovadosocker är också tillsatt.

Det jättehöga ljusbruna skummet är luftigt, det sjunker sakta och lämnar en del skumrester på glaset. Vätskan är klar och mycket mörkt brun. Ölen har jästfällning i flaskan.

Den intensiva doften har toner av farinsocker, rostad (nästan bränd) malt, lite alkohol och en syrlig-jästig aning. Den känns lite skarp.

Smaken är frisk med en stil-korrekt syrlig ton. Toner av stekta nötter, rostad malt, mörkt socker och aningar av kaffe och mörk choklad. Medelstor kropp. Lite jäst i eftersmaken, kraftigt rostade toner (med en aning gummi?), lakrits och en försiktig växande beska. Lite alkohol och en torr humleton i slutet.

Kolsyran är medelstark, de mjuka bubblorna är medelstora. Vätskan är medel-mjuk.

Jag vet inte jag… Det är en klart godkänd porter, det är det. Men det är något som liksom saknas, jag kan bara inte peka ut vad. Lite mer kropp? En aning mer aromhumle?

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment hösten 2010 (lagerstatus). Pris: 26:80 för 500 ml.

5 kommentarer:

 1. Alldeles för klen kropp var det jag reagerade på iaf, tyckte det förstörde hela helhetsintrycket.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte hunnit testa den ännu, står i kylen och väntar. Men det är kul att det bryggs på gamla recept, även om resultatet kanske inte känns så intressant alla gånger med dagens smaklökar.

  Jag fick dagens leende av länken här ovan, där jag hittade det här:
  "Michelob. Detta amerikanska råfruktsöl med sin tydliga riskraktär och sin nollbeska tillhör enligt min åsiktt livets förfinade goda! +++++"

  SvaraRadera
 3. Japp. Länken gjorde mig lycklig...men det måste väl vara nån som skämtar? Annars är det ju för groteskt.

  Ett öl som heter endast Left Hand, ett öl som bara heter Mohawk.
  Nils Oskar Bärnsten.
  Red Snipe.

  SvaraRadera
 4. Hade det varit ett blindtest hade jag trott att det varit en amerikansk brown ale. För mig en för "klen" öl för att kallas porter. Sen är det en av humlesorterna som ger en antydan av hö som jag inte gillar. I övrigt ett välgjort öl som är gott om man inte förväntar sig en rostad porter med kaffetoner.

  SvaraRadera