2010-09-11

Öl – kunskap ger mersmak


Jag hade ju redan en trave böcker om öl. Och två från Grenadine Bokförlag: En Ölbok av Håkan Engström och Svensk ölbok av Örjan Westerlund.

Men så, när jag läste Peter M. Eronsons ölbloggarstafettinlägg på hans Fat & Flaska så insåg jag att jag nog behövde en till, hans Öl – Kunskap ger mersmak. Jag har nu läst den ett par gånger och tänkte berätta lite om vad jag tycker.

Den skiljer sig en del från de två förstnämnda, till att börja med är den lite tunnare. Dels kanske beroende på att den sticker ut lite mindre i sidospår och intervjuer än vad de andra gör, men framför allt för att Peter skriver mycket mer koncentrerat och mindre pratigt än vad jag tycker att de andra gör.

I en bloggkommentar skriver författaren att boken ”[…] den ska ge kunskap för dem som inte kan så mycket men vill lära sig. Samtidigt är det också meningen att även de redan kunniga ska lära sig ett och annat nytt.”.

Det mesta man som intresserad ryms faktiskt på de 94 sidorna. Historia (både allmän och svensk), stilar, råvaror, upphällning och något jag aldrig sett i motsvarande böcker förut: En utförlig beskrivning av hur man hemma brygger en amerikansk pale ale komplett med utrustningslista och inköpsställen.

Även om inte alla läsare kommer att rusa till affären för att köpa hinkar och humle så är det ett bra komplement till den mer teoretiska genomgången av tillverkning och ingredienser – här blir det begripligt på ett helt annat sätt.

Något jag gillar med boken är just hopkopplingen av fakta i större sammanhang, något jag själv ofta har svårt att göra. Framför allt gäller det kapitlet om svensk ölhistoria, här fylldes många av mina luckor!

Kort sagt, en bok jag verkligen rekommenderar till såväl novisen som den erfarne nörden.

Fast… underrubriken… Jag kommer hela tiden att tänka på de tandpetare i pappersfodral som fanns på restauranger under åttiotalet. De var smaksatta och på förpackningen stod tryckt ”Mintsmak ger mersmak!”.

ISBN: 978-91-85-329-97-7. Prisjakt hittar bästa pris här.

Bild: Grenadine Bokförlag.

2 kommentarer:

  1. Kanske nåt man borde läsa. Dock är jag tveksam till om man på 94 sidor kan få in allt det du skriver om och samtidigt ha skrivit om hur man brygger en APA. Kan ju inte gått in på nån detaljnivå då när det gäller bryggning. Hur som helst, låter intressant ändå.

    SvaraRadera
  2. Instämmer med Magnus, boken rekommenderas varmt. Den är fylld av fakta och inte massa trams. Jag är själv sugen på att börja brygga och APA kapitlet var väldigt lärorikt.

    SvaraRadera