2010-09-12

Shepherd Neame Spitfire 3,5%, igen

I december 2007 drack jag en flaska Spitfire 3,5% från engelska Shepherd Neame (länk). Jag tyckte att den smakade rätt dåligt (2,35 i betyg) och lovade i slutet att recensionen att återkomma när jag var säker på att en ny batch kommit in.

Och det borde det ju gjort nu.

Färgen är bärnsten, vätskan klar. Det nära tre fingrar höga skummet sjunker kvickt ner och lämnar en massa smutsvita skumrester på glaset.

Doften är torr med lite kemisk beska, lite fruktiga toner (aprikos, pomerans) och en lätt men skarp doft av papper.

Smaken är besk, och först finns en klar ton av kalk och andra mineraler. Men det finns också aprikoser (lite av deras hussmak) och smörkola. Kroppen är oväntat vek. I eftersmaken återkommer mineralerna tillsammans med en närmast vass beska, aningar av papper och omogen frukt.

Kolsyran är kraftig (väl kraftig för stilen) med massor av små bubblor. Vätskan är medelmjuk.

Jag vet ju att britterna är ena jäklar på att ta fram elegant och god öl kring 3,5%. Så varför skickar de dem inte hit i stället för de här utspädda kopiorna på kända varumärken från krog och Systembolag? Nå, den här flaskan var något bättre än den förra i alla fall.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Livsmedelsbutiker. Pris: Minns inte.

1 kommentar:

  1. När det gäller brittisk ale från Konsum är Brakspear Bitter helt klart bäst.Riktigt god. Bishops Finger är rätt bra också. Spitfire är nog den sämsta.

    SvaraRadera