2010-09-25

Slottskällan Höstlager

☑ Mörk kväll
☑ Torra löv på parkeringsplatsen
☑ Blåst och duggregn

Ja, det är väl dags för höstölen då. Just den här hösten har Systembolaget bestämt att dryckerna ska passa temat ”mustiga grytor” i alla fall vad gäller ölen som började säljas för en dryg månad sedan. En av dem kom från Gamla Slottskällan; Höstlager. Det är en mörk lager på 5% som innehåller såväl tjeckisk som amerikansk humle.

Vätskan är klar; färgen är djupt brunröd. Det luftiga tre finger höga skummet är fast och ojämnt och det lämnar en hel del tjocka skumrester på glaset.

Doften är söt och nötig med tydliga amerikanska citrus-toner. Lite blandade humledofter och en aning rågbröd.

Smaken är samtidigt välbalanserad och karraktärsfull med nötig malt och fruktig-besk humle. Milda citrustoner (grapefrukt, apelsin), blommor, rostade rotfrukter och en metallisk lätt syrlighet som jag känner igen från andra Slottskällan-öl. Eftersmaken har en lätt ton av kola, färska humletoner och en distinkt metallisk beska. Avslutningen är något söt och fruktig.

Kolsyran är stark med massor av små bubblor. Vätskan är medelmjuk.

Jodå, det var ett tag sedan jag drack en ny öl från Slottskällan (i ärlighetens namn någon över huvud taget), men den här kände jag direkt igen med deras tydliga lite metalliska beska. Det känns också som om den bitterhumlats lite kraftigare än deras tidigare öl?

Jag drack den här både ensam och tillsammans med lite brutalheta thailändska snabbnudlar. Den funkade faktiskt bättre till maten, och jag tror att den skulle komma till allra bäst till just den där mustiga höstgrytan…

Betyg: 4. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment höst 2010 (lagerstatus). Pris: 24:40 för 500 ml (inkl pant).

1 kommentar:

  1. Den låter god. Måste leta rätt på en flaska eller tre här i krokarna. Tack för en ruggigt intressant blog för övrigt!

    SvaraRadera