2010-05-04

S:t Eriks Pilsner

Jag ligger efter!

Men det är väl bara att beta av ölen i lagom takt... Ikväll blir det S:t Eriks Pilsner, den första större lanseringen från Jessica Heidrichs jobb på Galatea Spirits. Det är en amerikansk helmaltslager på 5,3%, massivt humlad med framför allt Amarillo. Ölen är bryggd hos Gamla Slottskällans Bryggeri.

Färgen är ljust guld; det tre fingrar höga skummet är luftigt och varmvitt. Det sjunker långsamt ner och lämnar massor av skumrester.

Doften domineras av friska humletoner. Massor av bitter-syrliga citrusdofter (lime, citron) och en ton av blommor, trä och kåda. Den är torr och mycket besk.

Smaken är mycket kraftigare än vad bara alkoholhalten ger sken av. Humle och citrus dominerar, men det finns vagare kemiska nyanser av golvpolish och diesel. Lite blommighet och en genomgående bitter-torr smak. Den saknar lite kropp och djup, tycker jag. De kraftiga humletonerna (mestadels Amarillo) lämnar efter ett tag rum till en mils sötma och brödig malt. Eftersmaken har smak av exotiska frukter och en mycket försiktigt jordig smak.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna friska. Vätskan är något kladdig.

En vågad brygd, men någonstans bland smakerna saknar jag något, kan det vara en aning rostad malt? Kanske jag associerar den här kraftiga humlen för mycket med ale och saknar lite av dess orena smaker?

Förresten: Är det någon som lyckats hitta datummärkningen? Jag har noga studerat både flaska och kapsyl i olika ljus utan att ha hittat någonting.

Betyg: 3,4. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter april 2010. Pris: 15:90 för 330 ml.

6 kommentarer:

 1. Apropå nå't helt annat: nu verkar det som om man kan gör e-beställning på Bolaget i hela landet.

  SvaraRadera
 2. Jag råkar ha en flaska hemma så jag kollade. På den står det v.36-10 tryckt direkt på glaset uppe i vid halsen.

  SvaraRadera
 3. Bra beskrivning.

  Jag tycker att detta är ett typiskt exempel på överhumlad öl i förhållande till maltfrukten.
  Både humlearomen och beskan är överdriven och inte alls behaglig. I min smak.

  SvaraRadera
 4. Tycker S:t Eriks är ett kanon-öl! Med tanke på att det är Slottskällan som har gjort det, så är det fantastiskt...

  Sjukt najs med e-beställning, jag var först ut i systemet på Fruängen, 2 magnum blåa Chimay, står och väntar på mig i skåpet, mums!

  SvaraRadera
 5. Jag tyckte den här var underbar! Mycket trevligt med en öl med klockren humlearom och -beska, utan alltför mycket maltsötma som omväxling till många ipor (missförstå mig rätt; jag älskar ipa).

  Den godaste lager jag druckit (har inte testat Oppigårds Slåtteröl än...)! Kommer att bli en hel del av denna till sommaren.

  SvaraRadera
 6. Testa Oppigårds Slåtter, om ni kan. Bra balans i allt, en djäkligt snygg produkt. Björn Falkeström är en helvetes bra bryggare som gör bärs med balanserade smaker men som fortfarande överraskar vid första avsmakningen.
  Kul att St Eriks Pilsner ger reaktioner. Det går att debattera hur länge man vill om vad som är en Pilsner, eller andra hårt cementerade öltyper, speciellt om vi tar med amerikanerna, men den personliga smaken är till slut det som gäller om man vill köpa varan igen. När vi kommer till datummärkningen så får jag krypa till korset och säga att mina ursprungliga antaganden om hur det skulle funka på plats så sket det sig. Det missades lite i kedjan, men Gröna Anna hittade precis det jag/vi ville det skulle stå.
  Jag jobbar på Slottskällan och önskar att ni skulle få prova på en ofiltrerad St E Pilsner direkt ur tank när den fått vara 0 grader i tre veckor. Då älskar man Jessica och Urban Nilsson, vår mästerbryggare. Sen måste jag säga att den senste trenden i Sverige börjar kantra över till att öl av den mer amerikanska typen är det som syns i media. Klart som faen att de små producenterna försöker hänga på. Vi kan inte alla göra små gulliga flaskor i stil med Norrlands Guld Ljus. Det kan de stora drakarna som har budget att göra lagom sexistisk TV-reklam roa sig med.
  Jag heter Peter Frodemo och jobbar på Slottskällans Bryggeri som bryggare, tekniker och allmän idiot.

  SvaraRadera