2010-05-18

Från en fruktölsprovning

Fick inte vara med.

I lördags var det åter öppen ölprovning på De Klomp. Temat var "Fruktöl" och ... även om det är ett tema som vi bollat med sedan provningarna inleddes förra sommaren så har jag känt viss tvekan om det. Temat var inte helt självklart och frågan är vad man skulle kunna göra av det.

"Ja, det här är ett öl som smaksatts med äpple. Och här ett med körsbär. Och här ett med aprikoser.". Inte speciellt spännande. Så jag försökte göra ett par jämförande teman med det.

Problemet är att en del bryggerier har rätt lite information om sig ute, framför allt de mindre belgarna. Och då är det svårt att få till småsnacket kring ölen.

Så här blev det i vilket fall:
 1. Mort Subite Gueuze. Här hade jag tänkt mig de klassiska gueuze-tinerna av vinäger och jod, men jag blev klart besviken: Den var väldigt söt och skulle av mig kategoriseras som en faro. Funkade dåligt som exempel.
 2. Mort Subite Kriek. Vald eftersom jag tänkt att man skulle dricka samma öl med och utan frukt. Så kanske det blev. Enligt det jag läst mig till skulle det vara en lambic där man i efterhand tillsatt fruktjuice, och därmed ett exempel på en "modern" kriek. Fast om man lusläste flaskans text så stod det att körsbären fått ligga i lagringstankarna. I vilket fall en ganska kladdig och enkel smak.
 3. Cantillon Kriek. Här var - som väntat - de riktiga grejerna med en aggressiv surhet och mjuka körsbärstoner i bakgrunden i en komplex mix. Uppskattades inte av alla gäster.
 4. Liefmans Fruit. Tvära kast! Denna söta fruktsallads-öl (körsbär, hallon, enbär, fläderbär, blåbär och jordgubbar) gillades inte av andra halvan av gästerna: "Som att dricka billigt pannkakssylt".
 5. Früli Strawberry. En modern designad öl, skapad för att attrahera en ung publik, jag presenterade den genom att högläsa från pressreleasen. En wit med jordgubbsjuice. Nästan lika obehaglig som Hoegaarden Rosé. Nästan.
 6. Samuel Smith Organic Strawberry Fruit Beer. Brittisk konstig öl, bryggd på ett litet gammalmodigt bryggeri (Melbourn Bros). Ska innehålla vetemalt, vara ohumlad och lagrad med övermogna jordgubbar. Extremt jordgubbig, om än inte lika söt som jag mindes den. Å andra sidan är det väntat att den här varierar ordentligt mellan batcharna. Betydligt mer nyansrik än den förra ölen.

3 kommentarer:

 1. Jag tyckte liksom du att Mort Subites geuze var lite väl söt för stilen. De har en faro också, men den minns jag inte som så jättemycket sötare än geuzen. Dock provade jag dem inte vid samma tillfälle.

  SvaraRadera
 2. tycker ni glömt alla mina favoriter när det gäller fruktöl. Tex De Ranke Kriek, Mort Subite Framboise och Kasteel Rouge. Även Cantillon Rose är ok

  SvaraRadera
 3. Jepp, det där valet av öl var väl lite sisådär. Hade nog valt helt andra öl om jag hållit i en sådan där provning. Nåja.

  SvaraRadera