2010-05-28

Nils Oscar Sorachi Blond


Igår kväll var det after work med jobbet för att fira deltagandet i ett motionslopp häromveckan. Jag deltog inte på grund av den där förkylningen, men jag fick veta att jag tydligen sprungit in med en ganska god tid - någon hade av misstag fått min nummerlapp.

I vilket fall sammanföll vår lilla samvaro med världspremiären på den nya engångsbryggden från the Nils Oscar Company: Sorachi Blond. Det är en vidareutveckling av förra årets sommarsläpp Saison. Här har man använt den japanska Sorachi Ace-humlen (odlad i USA) för att få fram en mer exotiskt fruktig smak. Bryggeriet själva kallar det för "en amerikansk belgisk pale ale" och alkoholhalten är 6,9%.

Vätskan är klar, färgen är rödbrun. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och sjunker rätt fort till ett tunt lager, lämnandes en del skumrester på glaset.

Doften är först vete-syrlig. Lite kryddig, fruktig och lätt rostad. Lätt beska.

Smaken är lite rå med en stor exotisk frukt-sötma (ananas?). Kryddiga toner av vitpeppar/koriander/blandade färska örter. Eftersmaken har en växande beska. Råa smaker med en medelstark beska och citron/kiwi. Jäst. Söta exotiska frukter i slutet.

Kolsyran är kraftig. De små mjuka bubblorna är mjuka. Vätskan är relativt lätt och något kladdig.

Lite väl snäll, tycker jag nog. Å andra sidan är det ju ingen saison, även om den har lite toner åt det hållet. Kryddig och len, en bra sommaröl.

Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Fat på krogen (släpps på flaska 2010-06-01 (lagersaldo)). Pris: 72:00 för 30 cl.

2 kommentarer:

  1. Hmmm, heter den "Sorashi" eller "Sorachi"?

    SvaraRadera
  2. Sorry, "Sorachi" står det ju på bilden...

    SvaraRadera