2010-05-07

Ocean Göteborgsporter

Göteborgsporter från Oceanbryggeriet hade premiär på Göteborgs Porterfestival i höstas, och jag har sedan dess flera gånger druckit den från såväl fat som cask och då har den varit god. Det är en engelsk porter på 5%. Gårda och Nordstan, Göteborg är de enda Systembolagsbutikerna som säljer den.

Färgen är kolsvart; det tre fingrar höga skummet är kallbrunt och luftigt. När man häller upp ölen uppstår ett lätt fräsande ljud. Skummet sjunker långsamt utan att lämna mycket skumrester.

Dofter är lite söt med massor av karamelliserad malt, lite bitter-syrliga toner och en mycket försiktig rökt ton i bakgrunden.

Smaken är väldigt mjuk och len med en fin kropp: söta maltiga toner med smak av rostat socker och smörkola. Den balanseras av en mild beska och lite syrliga toner (känner jag en lätt ton av pepparmint-blad?). Söta rostade toner i eftersmaken såväl som en mjuk beska med lite fruktiga toner och kaffe/mörk choklad. Den mjuka avslutningen har torra rostade smaker.

Kolsyran är mild med små bubblor. Vätskan är väldigt len i munnen.

En mycket behaglig och balanserad engelsk porter med lite mer sötma än vad britterna brukar bjuda på. Ohhh... så len, en av Oceans bästa öl!

Betyg: 4. Tillgänglighet: Finns på två Systembolagsbutiker i Göteborg ("lokala produkter"). Pris: 29:80 för 500 ml.

5 kommentarer:

 1. Några nyheter från Oceanbryggeriet: I veckan har en honungslager bryggts till Bishops Arms i Trollhättan. Grundölet är en medelhumlad lager (Perle/Pilgrim för beska och Tettnanger för arom/smak). Den kommer sedan att eftersötas i lagringstank med humle från trakten kring Trollhättan.

  Har även i veckan bryggt en öl till Operabaren i Malmö. En golden ale med bra beska och den amerikanska humlen Crystal för arom. Kommer att komma på fat som Ocean Golden Ale (det som inte blir "Tenoren" till Malmö).

  Nyheter och annat hittas också på Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=48642104392#!/group.php?gid=48642104392

  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
 2. Menade naturligtvis eftersötas med honung :)

  SvaraRadera
 3. @Thomas Bingebo: Tackar. Alkoholhalt på dessa öl?

  SvaraRadera
 4. Suck, varför kan den här inte säljas utanför Götet?

  SvaraRadera
 5. Ocean Golden Ale / Tenoren (flaska) 4,8%
  Polhem Honey Lager 4,8%

  Den sistnämnda är jag osäker på namnet.

  Ocean Ljusa 2,8% ligger också i planeringen. Väntar på etiketter, sedan bryggs den. Kommer till ICA m fl i Gbg-området på begäran så att säga.

  Notera att all vår öl bryggs i Göteborg :) och jag har just testad den färdigjästa Golden Alen. Crystal-humlen som är amerikansk ger inte de typiska citrus-tonerna - de finns där men jag känner en hel del päron och fläder också.

  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera