2010-05-22

Cuvée Des Trolls

Idag var det åter öppen ölprovning på De Klomp, knappa tiotalet entusiaster hade trotsat sommarvädret, konfirmationer, bröllop och vad som nu händer i helgen. Alltid lika kul!

Efter provningen åt jag kvällens mat; kycklingfilé i kryddig sås. Gott och oväntat kryddigt för att vara på den krogen. Till detta dracks en witbier, en av de riktiga långkörarna på krogen, Vedett Extra White. Passade kalas, även om den inte riktigt når upp till originalet Hoegaarden.

Sambon insisterade på efterrätt. Jag valde den frysta cheesecaken. God, som vanligt. Men vad dricker man till detta? Bobo, som idag stod bakom baren, visste precis: Floris Passion, en belgisk veteöl med passionsfruktsjuice. Och jäklar i min lilla låda: Här snackar vi en ren passionsfrukt-bomb. Kanske inte den perfekta ölen till alla tillfällen, men här var den helt fantastisk!

Allt uppätet, men till Carolines rabarbertaart fungerade inte ölen lika bra (de olika syrligheterna skar sig mot varandra) och hon hade öl kvar i glaset. "Beställ något litet åt dig" var ordern. Så jag beställde något litet...

Bobo rotade i kylarna, och hittade en flaska på 25 cl innehållande den starka ljusa belgiska alen Cuvée des Troll från Brasserie Dubuisson Frères: "Det är nog det minsta vi har. Och den billigaste belgaren dessutom, trots sina 7%".

Vätskan är lite oklar - det ser ut som om det flyter omkring små dammpartiklar i glaset. Färgen är guld med en dragning åt orange. Det stora varmvita skummet är kompakt och ganska högt, det sjunker ner långsamt lämnandes en del skumrester på glaset.

Doften är lätt. Det jag hittar är lite kemiska och konstgjorda toner som är lite orena och dammiga. Jag kollade nu flaskan en extra gång, men det var gott om tid innan dess bäst-före-datum passerade.

Smaken är söt med en del honung. Syrliga toner och en ganska kemisk smak av bittermandel och ammoniak. Lite fruktestrar. Eftersmaken har en svag ton av rabarber och allmän syrlighet, lite mineraler och en dammig sötma, som också återfinns i slutet.

Kolsyran är medelstark, bubblorna är små och milda. Vätskan är lätt kladdig.

En av de sämsta belgarna jag hittills druckit. Och Bobo höll med: "Den kom i ett parti med genomgående trist öl. Vi kommer inte att köpa in den igen.". Bonustrivia: Cuvée des Trolls har haft den mest oväntade reklamprylen för ett öl jag sett hittills: Ett pappfodral med fakta om ölen som innehöll en kondom med ölets logotyp. Tror jag fick den på SB&WF för ett antal år sedan.

Betyg: 2. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 69:00 för 250 ml.

5 kommentarer:

 1. Seriöst, var 69 kr (för 25 cl dessutom) den billigaste belgaren de hade? Vad kostade då Vedetten? Här i stan kostar en Vedett bara 56:-.

  SvaraRadera
 2. 48:00 för en nolltrea från fat. Fast det hade ju varit en större öl... :>

  SvaraRadera
 3. Ja men då var ju inte trollcuveen den billigaste belgaren ju :)

  SvaraRadera
 4. Drack denne på Monks för typ 50kr. Inte särskillt upphetsande, minns de stora flagorna som flöt runt i glaset - påminde mer om Xide Christmas glittergimmick :(

  SvaraRadera
 5. Sa jag verkligen så?
  Nejdå, vi har flera belgare som är både billigare och mer prisvärda. Vet inte vad som flög i mig, måste vara värmen.

  Bobo
  De Klomp

  SvaraRadera