2010-05-16

Ocean Eko Pale Ale

För någon vecka sedan lovade jag i ett av alla dessa svaga ögonblick att skriva en artikel om ekologisk öl ur ett ölnördperspektiv åt en kollega som skulle översätta den en miljösite hon skriver för. Mmm... Vi får väl se när det kan bli av.

En ekologisk öl är det i varje fall dags för nu: Eko Pale Ale från Oceanbryggeriet. Det är en engelsk pale ale på 4,5%.

Färgen är mörkt röd-brun. Snygg? Ja. Men väldigt mörk för att vara en pale ale. Det fina två fingrar höga skummet är kompakt och varmt ljusbeige. Skummet sjunker långsamt, lämnandes en del rester på glaset.

Doften är frisk och väldigt brittisk: Fruktig-blommig, bitter och lite söt (mjölkchoklad?) med en rostad aning.

Smaken är mjuk och balanserad med en frisk lite humlig-blommig smak. Den är inte överdrivet bitter. Försiktiga söta smaker med aningar av kakao och nötter. Den mogna eftersmaken har toner av karamellmalt (chokladgodis, toffee) och en mild fruktig beska i avslutningen.

Kolsyran är mild, de mycket små bubblorna är friska. Vätskan är mjuk och krämig, nästan som en real ale.

En mycket lockande och likaledes brittisk pale ale/bitter. Jag tror banne mig att det här kan vara den bästa svenska pale ale jag druckit på många år. Bra jobbat, bryggare Bing & co!

Fast nu läser jag att den är humlad med 100% tysk ädelhumle... Hallertau Mittelfruh. Tänka sig, jag som kunde svurit på att det var EKG.

Betyg: 4,25. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment vår 2010 (just nu finns 3.966 flaskor i butikerna). Pris: 24:80 för 500 ml.

1 kommentar:

  1. HAr fasat ut Hallertau Mittelfruh som i produktion i Tyskland har ersatts med den väldigt lika Hallertau Saphir.

    ///Bryggare Bing

    SvaraRadera